Home > ECB mot FED – vad ska man förvänta sig under den kommande perioden?

ECB mot FED – vad ska man förvänta sig under den kommande perioden?

Valutamarknaden befinner sig på en intressant plats just nu. På grund av coronavirus-krisen har samtliga centralbanker sänkt sina räntor, många mot nivåer som närmar sig noll.

I vissa fall (exempelvis för ECB och SNB) låg räntorna redan på under noll. Fed hade mer manövreringsutrymme och sänkte räntorna från 2% till den lägre gränsen. Ett par andra centralbanker har även kontemplerat att sänka räntorna till under noll, vilket bland annat Bank of England antydde förra veckan.

Detta ”race mot botten” har skapat en ovanlig situation som vi aldrig tidigare har sett på valutamarknaden. Lägre räntor tillsammans med massiva kvantitativa lättnader har lett till en obefintlig räntedifferens.

Valutahandlare värderar inte en valuta efter en centralbanks räntenivå utan efter samtliga åtgärder som tas. ECB och Fed är bra exempel på hur valutahandlare värderar en valuta.

Fed förändrade sitt mandat

Den amerikanska centralbanken (Fed) förändrade sitt mandat till genomsnittligt inflationsmål (AIT). Detta innebär att de kommer titta på genomsnittlig inflation framöver, vilket innebär att de kan låta inflationen stiga över målet för att få upp snittet.

ECB har även utannonserat att de kommer se över sin inflationspolicy. Bör vi förvänta oss ett liknande beslut från ECB? Och ifall ECB och Fed har haft problem med att få inflationen att stiga till 2% hittills, varför ska man då tro att det kommer bli lättare i framtiden?

Även om ECB utannonserar ett nytt sätt att närma sig inflation kommer det antagligen se annorlunda ut än vad Fed gör. Skillnaderna mellan det europeiska banksystemet och det amerikanska innebär att de inte kan använda sig av samma politik. Investerare och traders kommer därför troligtvis fokusera på hur stora stödpaketen blir snarare än räntenivåerna.

Fed ser ut att ha mer utrymme för lättnader än ECB. Med tanke på deras aggressiva obligationsköpandeprogram i USA och löftet att hålla räntorna låga under lång tid ser den enda lösningen ut att vara att dollarn ska sjunka i värde. En starkare dollarpolitik är just nu inte i någons intresse, och Fed vet om det.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.