Home > ECB-möte höjdpunkten under denna handelsvecka

ECB-möte höjdpunkten under denna handelsvecka

Den europeiska centralbankens (ECB) möte på torsdag är den stora höjdpunkten under den hektiska handelsvecka vi har framför oss. Medan förväntningarna är att de inte kommer förändra sin ränta har presskonferensen potential att skapa volatilitet på FX-marknaden.

Euron har inte rört sig mycket sedan ECB-mötet i juni – den har endast konsoliderat sina nivåer och EURUSD har varit det bästa exemplet på detta (paret rörde sig i ett snävt intervall mellan 1,14 och 1,12). Om en brytning från detta intervall sker är sannolikheten stor att det sker denna vecka.

Vad kommer hända under den kommande handelsveckan?

Handelsveckan inleds och avslutas av Bank of Englands ordförandes tal. Idag deltar ordförande Bailey i en paneldiskussion om utfasningen av Libor-räntan under 2021. Diskussionen arrangeras tillsammans med New Yorks centralbank och Bank of England, och den är intressant för investerare då frågor från publiken förväntas tas. Utfasningen av Libor är en stor fråga och planeringen kräver vaksamhet för att störa de finansiella marknaderna.

Bank of Japan kommer imorgon uppdatera sin penningpolitiska prognos. Japanska Yen (JPY) har köpts och sålts i snäva intervall på sistone, framförallt mot USD och EUR – USDJPY har köpts och sålts mellan 106 och 108 ett tag nu, medan EURJPY har legat runt 120 sedan ECB-mötet i juni 2020.

Bank of Canada är en annan centralbank som kommer meddela sina penningpolitiska beslut denna vecka. På onsdag kommer investerare få reda på hur ordförandens planer ser ut, och hur vägen framåt ser ut för Bank of Canada.

Australiensisk arbetslöshetsrapport kommer skapa volatilitet på AUD-paren. Den släpps ett par timmar efter Bank of Canadas räntebeslut och förväntas stiga till 7,2% från 7,1%. Utöver AUDUSD pågående kamp runt 0,70 har även EURAUD närmat sig en jämn siffra – den allt så viktiga 1,60-nivån.

Torsdagen inleds med jobbdata från Storbritannien, lite som en uppvärmning inför ECB:s räntebeslut och presskonferens senare samma dag. Euron kommer troligtvis köpas och säljas i intervall fram tills presskonferensen då investerare väntar på vägledning från ECB angående framtida steg som ska tas under pandemin.

Slutligen avslutas veckan med Bank of Englands ordförande Baileys tal på fredagen vid det virtuella Citizen’s Panel Open Forum-mötet.

Allt sammantaget är detta en vecka som inte involverar USD särskilt mycket, även om CPI kommer släppas på tisdagen i USA. Det blir sannerligen en intressant vecka med något för investerare i allt från EUR, USD och GBP till CAD och AUD.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto