Home > ECB och Fed på skilda vägar

ECB och Fed på skilda vägar

I torsdags levererade den europeiska centralbanken (ECB) det som var tänkt att vara årets första viktiga penningpolitiska utlåtande. Och det var det, åtminstone om man ser på marknadens förväntningar kring händelsen, pressen på euro-traders och vad ECB levererade.

Det var inte överraskande att ECB återigen misslyckades med sin kommunikation. I en skarp kontrast mot det ECB som leddes av Mario Draghi är Christine Lagardes kommunikation väldigt förvirrande för marknadsdeltagare – så förvirrande att andra ECB-medlemmar ofta måste ingripa dagarna efter ECB:s beslut för att förklara vad centralbankens avsedda budskap egentligen var.

Detta är exakt vad som hände efter mars-mötet. Vid början av handelsveckan förklarade Isabel Schnabel på ECB i mer detalj vad beslutet innebar, och att PEPP-köpen inte bör tolkas av dess veckovisa summa. På så sätt gav hon klarhet i vad ECB anser vara ett signifikant högre köp under Q2 2021.

Det går inte till på samma sätt på Fed. Istället för lättnader möter Fed svårigheter i hur man ska kunna kommunicera tillmötesgående förhållanden samtidigt som man undviker en oönskad hökaktig ton.

EU förlorar vaccinationsracet stort

Fed förväntas idag signalera att räntorna kommer hållas låga under den närmaste framtiden, men antyda att det blir två räntehöjningar under 2023. Med andra ord förbereder de sig redan inför att gradvis höja räntorna, och av god anledning då ekonomin visar tecken på en stark vändning.

Den ekonomiska återhämtning leds av vaccinationskampanjens framgångar. Lite snabb matematik visar att USA kommer ligga före den europeiska ekonomiska återhämtningen med åtminstone en och en halv månad, eller mer. Detta var även innan de senaste problemen då flera europeiska länder har börjat förbjuda användningen av AstraZenecas vaccin, trots att vaccinet är redo att användas. Den eventuella återhämtningen tar i åtanke användandet av AstraZenecas vaccin, så förseningar här kostar både liv och BNP.

Framöver kommer de två centralbankerna avvika återigen, precis som de gjorde efter finanskrisen 2008-2009. För ett par år sedan kunde Fed höja räntorna till 2,75%, vilket gav ammunition att bekämpa nästkommande kris. ECB förändrade inte sina räntor från -0,5%, och har därmed haft svårt att svara på denna pandemi.

Slutligen har entusiasmen över återhämtningsfonden avtagit. Nästan ett år efter utannonseringen har fortfarande inte en enda euro skickats ut, vilket står i skarp kontrast mot vad som sker i USA.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.