Home > ECB överraskar med att sänka styrräntan, euron tappar

ECB överraskar med att sänka styrräntan, euron tappar

Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka styrräntan, refiräntan, med 25 punkter till 0,25 procent. Det meddelade ECB vid en telefonkonferens. Euron tappar efter beslutet. 

I Bloomberg News enkät bland 70 tillfrågade analytiker räknade 67 med oförändrad ränta medan tre spådde en sänkning med 25 punkter till 0,25 procent.

Euron försvagades kraftigt i en initial reaktion, till 1:338 från dollarn från 1:351 just före beskedet. Den tyska tvååriga statsobligationsräntan sjönk 5 punkter till 0,07 procent. Tioårsräntan är ned 4 punkter till 1,70 procent.

Efter att ECB oväntat sänkt sin styrränta ökar trycket på Riksbanken. Man ska kanske inte räkna med en sänkning om inte ekonomin försämras betydligt, men Riksbanken kan komma att senarelägga sin första höjning.

Det säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

”Det har varit ett enormt tryck mot ECB att agera. Det jag tror var spiken i kistan för ECB var den låga inflationen och risken för deflation. Det är allt mer tydligt att eurozonen är på väg mot ett alltför lågt inflationstryck”, säger han och tillägger att euron dessutom har stärkts.

SEB hade trott att ECB skulle sänka räntan i december, i samband med den stora prognos som görs då.

Han säger vidare att Riksbanken är motvillig till att sänka reporäntan.

”Riksbanken vill inte sänka räntan. Jag tror att det krävs en betydligt svagare ekonomisk utveckling för att Riksbanken skulle komma på den tanken. Men om något senarelägger det här räntehöjningarna från Riksbanken ytterligare”, säger Robert Bergqvist.

Han säger att Riksbanken däremot skulle kunna lägga in en viss ökad sannolikhet för en sänkning i sin räntebana. Riksbankens nuvarande räntebana pekar nu mot en första räntehöjning i slutet av 2014, men den kan nu komma att senareläggas in i 2015.

”Vi har en fortsatt låg inflation i Sverige och Finansinspektionen kommer förmodligen att jobba mer med makrotillsynen. Ju längre tid som går desto mindre tonvikt kommer Riksbanken att behöva lägga vid hushållens skuldsättning”, säger Robert Bergqvist.

EUR/SEK
EUR/SEK

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto