Home > ECB redo att utöka köp av italienska statspapper vid behov.

ECB redo att utöka köp av italienska statspapper vid behov.

ECB är redo att tillfälligt utöka köpen av italienska statsobligationer om utfallet i söndagens folkomröstning om författningen skulle leda till kraftigt högre lånekostnader för landet.

Det uppger ECB-källor till Reuters.

Marknaden har minskat exponeringen mot italienska statspapper och bankaktier inför omröstningen på grund av risken för politisk turbulens. Nej-sidan har varit i ledning och om de vinner kan premiärminister Matteo Renzi tvingas bort, samtidigt som volatiliteten på marknaderna kan öka.

ECB skulle då kunna använda sitt nuvarande QE-program (köp för 80 miljarder euro per månad) för att motverka en fortsatt uppgång i italienska räntor efter valet.

Källorna uppger att QE-programmet är tillräckligt flexibelt för att tillåta en tillfällig utökning av de italienska köpen och att det inte nödvändigtvis måste godkännas av ECB-rådet, som har sitt nästa möte den 8 december, när de även ska ta ställning till en eventuell förlängning av QE-programmet bortom mars 2017.

Men källorna betonar att detta skulle begränsas till dagar eller veckor för att motverka omedelbar volatilitet, eftersom programmet är utformat för att få upp tillväxt och inflation och inte bekämpa kriser i enskilda länder.

Det innebär att om Italien eller dess banker behöver långsiktig finansiell hjälp så behöver Italien formellt be om sådant stöd.

”Rådet ser visst utrymme att hjälpa Italien, och det kommer att ske vid behov. QE-programmet har en inbyggd flexibilitet. Avgörande är att ECB måste vara övertygad om att volatiliteten kan bekämpas genom denna flexibilitet”, sade en källa.

Italienska räntor handlas 7-8 punkter ned i längre löptider på tisdagen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto