Home > ECB signalerar för fler lättnader under det kommande kvartalet

ECB signalerar för fler lättnader under det kommande kvartalet

Den europeiska centralbanken (ECB) presenterade sitt penningpolitiska beslut igår. Detta var veckans höjdpunkt, som dock överskuggades en aning av det nya stödpaketet som utannonserades tidigare i veckan i USA.

Ribban låg högt för ECB. Tidigare i år antydde ett par ECB-medlemmar att centralbanken kommer genomföra fler lättnader som svar på de oönskade snävare förhållandena från den högre obligationsräntan i USA.

Centralbanken utannonserade direkt att de avsevärt kommer öka köpen under PEPP-programmet. Detta kom 45 minuter innan presskonferensen, och ECB gjorde en stark entré. Euron reagerade inte då presskonferensen alltid är viktigare än det faktiska beslutet. Återigen lät ECB osäkra och tvetydiga och levererade ett svårtolkat budskap.

ECB:s nya mål är att hålla kvar de gynnsamma finansiella villkoren

Presskonferensen startade bra då Christine Lagarde, ECB:s ordförande, läste rådets utlåtande. Hon presenterade nya siffror angående framtida tillväxt och inflation, vilket utgav en balanserad prognos med tanke på de utmaningar som Europa står inför (pandemin, inflationen och den ekonomiska återhämtningen).

Allt sammantaget gick det bra för ECB fram tills det att den första frågan från pressen kom. Frågan om vad ”avsevärda” köp innebär fick inget bra svar från ECB:s ordförande. Hon tvekade igen, undvek frågan och svarade inte ordentligt på den. Med andra ord vet vi inte vad ”avsevärda” innebär, endast att ECB kommer börja köpa mer från och med måndag.

Hon följde upp med en förklaring till varför ECB genomför lättnader, nämligen för att bibehålla ”gynnsamma finansiella villkor”. När hon försökte förklara detta koncept, vilket är själva hörnstenen för ECB:s hållning just nu, lät inte Lagarde övertygande.

Istället för att förbättra sin kommunikation, vilket behövs och förväntades, gjorde ECB det värre. Det finns för det första ingen tydlighet om hur framtida köp kommer se ut, och för det andra får förklaringen av den nya ”holistiska” hållningen en inte att tro på ett beslutsamt råd som är redo att agera. Slutligen gav ECB intrycket att de eftersläpar den dynamik som vi har sett i USA.

På frågan varför ECB inte har utökad inköpen tidigare var svaret från Lagarde att de ville vänta på mer siffror innan de agerade. Detta är det korrekta svaret, men det finns ett problem – pandemin. Denna akuta situation får ECB att framstå som allt för bekväma.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.