Home > ECB under press idag – kommer de genomföra fler lättnader?

ECB under press idag – kommer de genomföra fler lättnader?

Ett av de mest intressanta ECB-mötena sker om ett par timmar idag. Detta är helt kalrt det mest intressanta mötena i år då ECB verkligen testas.

Den senaste ökningen av obligationsräntan i USA har fått svallvågseffekter i andra delar av världen, framförallt i avancerade ekonomier. Exempelvis steg avkastningen även i Europa, då tyska obligationer började stiga. Även spridningen mellan USA-GER och mellan IT-GER ökade.

Naturligtvis är ECB inte nöjd med de snävare förhållandena, och har redan agerat. I slutet av februari, under månadens sista handelsdag, uttryckte ECB en oro över den stigande avkastningen. Isabel Schnabel, ECB-medlem, sade att ECB kan genomföra fler lättnader.

Men kommer de göra det? Idag blir dagen då vi får reda på hur detta kommer se ut, om det överhuvudtaget blir fler lättnader.

Förväntningar på dagens ECB-möte

Konsensus är helt klart att ECB inte kommer göra något idag. Trots deras verbala ingripanden finns det inget som får det att se ut som att de genomför fler lättnader under detta möte. Om så var fallet hade ECB hållit sin huvudsakliga ränta på 0% och inlåningsfaciliteten på -0,5%. Längden av PEPP-programmet lär även inte förändras, åtminstone innan mars 2022, medan återinvesteringsperioden även den ser ut att bli oförändrad, åtminstone fram tills slutet av 2023.

Problemet med detta är att Fabio Panetta, ECB-medlem, på sistone uttryckligen har sagt att ECB inte borde tveka inför att öka sina tillgångsköp i PEPP-programmet. I och med att siffrorna inte visar någon sådan ökning kan ECB kompensera detta med en sådan utannonsering idag. Detta hade adderat trovärdighet till den egna medlemmens ord.

ECB är kända för sin ”jawboning” och för verbala ingripanden. Många gånger ingriper de verbalt utan att genomföra faktiska åtgärder. När EURUSD-kursen nådde 1,20 för första gången under 2020 ingrep ECB direkt genom att säga att en högre växlingskurs inte välkomnas av centralbanken.

Samtidigt nådde EURUSD 1,23 innan den föll tillbaka till 1,18, utan att ECB gjorde något signifikant. Risken med dagens möte är därmed att ECB faktiskt gör något. Om de gör det blir det grönt ljus för EUR att fortsätta nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.