Home > ECB:s bluff angående tillgångsköp får euron att stiga

ECB:s bluff angående tillgångsköp får euron att stiga

Euron stiger och EUR/USD är tillbaka vid 1,20 efter ECB:s bluff angående tillgångsköp

EUR/USD-kursen är den viktigaste på valutamarknaden. Utöver att återspegla den ekonomiska styrkan eller svagheten i Euro-området och USA återspeglar den även skillnaderna mellan de två regionernas monetära och finansiella politik.

Eftersom detta valutapar har störst kapitalviktning i dollarindexet för de flesta deltagarna på finansiella marknader bör alla hålla ett öga på vad som sker när EUR/USD rör på sig.

EUR/USD återspeglar ECB-rådets kommunikationsproblem

Det senaste ECB-mötet var relativt spektakulärt då ECB insisterade att de avsevärt kommer öka tillgångsköpen i sitt PEPP-program. De har dock inte levererat på detta. Marknadsdeltagare väntade på att tillgångsköpen skulle öka, men det gjorde de inte.

Euron köptes och såldes med detta i åtanke, så EUR/USD – den viktigaste växlingskursen för ECB – föll till 1,17.

I januari 2021 låg växlingskursen på över 1,23, och den stora nedgången var ett välkommet tecken för ECB, men marknaden synade snabbt ECB:s bluff om tillgångsköp under de senaste veckorna. Detta antyder att det finns hökar på ECB-rådet och att kommunikationen var en kompromiss. Till följd av det nådde EUR/USD en botten, och började stiga från 1,17.

Även om de uttryckte en oro angående snävare finansiella villkor verkar det inte som att ECB oroar sig över den stigande avkastningen. Det antydde att de behöver ha tålamod snarare än att genomföra temporära åtgärdar för att påverka finansiella villkor, vilket är ytterligare en anledning för EUR/USD att ta sig mot den psykologiskt viktiga 1,20-nivån. ECB-hökar är även oroliga över den positiva svallvågseffekten som de amerikanska stödpaketen får vad gäller skiftet i balansen av risk.

För att sammanfatta ligger euron högt mot dollarn, och det är av god anledning. ECB-rådet bör förbättra sin kommunikationsstrategi innan marknaden tvingas pressa EUR/USD ännu högre.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto