Home > ECB:s Forum on Central Banking inleds idag

ECB:s Forum on Central Banking inleds idag

Idag inleds ECB:s Forum on Central Banking – en viktig händelse för den europeiska centralbanken, även om konferensen äger rum på nätet på grund av coronaviruset. Normalt sett arrangeras konferensen i Sintra i Portugal och på konferensen träffas centralbanker från hela världen. Det har hänt flera gången att ECB:s ordförande i Sintra har levererat viktiga budskap och utlåtanden som har påverkat eurons utveckling.

2020 är som sagt ett speciellt år med tanke på pandemin. Till följd av det kommer årets ECB-konferens framförallt bestå av virtuella tal av centralbanker och ett par ekonomiska rapporter.

ECB:s ordförande Lagarde kommer tala ett flertal gånger. Idag kommer hon hålla i öppningstalet. Powell från Fed och Bailey från Storbritanniens centralbank kommer även delta på konferensen, så traders kan förvänta sig ökad volatilitet på marknaden då vi närmar oss mitten av novemberhandeln.

Fokus för traders är att se om ECB antyder om framtida penningpolitiska utvecklingar. Centralbanken har redan förbundit sig till att lätta penningpolitiken i december, men frågan är hur mycket och på vilket sätt?

Händelser att hålla ett bevaka på ECB:s konferens

Utöver det inledande talet från Lagarde kommer ECB:s vice-ordförande Luis de Guindos hålla en presentation om avglobaliseringen, värdekedjor och påverkan av COVID-19. Anmärkningar om specifika åtgärder som ECB är förberedda på att vidta bör leda till ökad volatilitet på euro-paren.

Senare idag kommer Philip Lane, ECB:s chefsekonom och styrelsemedlem prata om inflationsmål. Detta är samma Lane som verbalt ingrep när EURUSD låg över 1,20 och samma Lane som såg till så att marknaderna förstod ECB:s budskap i oktober genom att skriva ett blogginlägg dagen efter ECB:s presskonferens. Med andra ord är detta ett tal som alla traders bör titta på och sen se hur euro-paren reagerar.

Den viktigaste panelen som alla traders bör titta på är den där flera viktiga centralbankschefer deltar på. Denna panel är schemalagd på torsdagen och kommer modereras av Financial Times redaktör. I panelen sitter bland annat Lagarde från ECB, Powell från Fed och Bailey från BOE.

Om marknaderna kommer förflytta sig på grund av externa faktorer är detta tidpunkten som du bör sätta ett larm till: 17.45 CET.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.