Home > ECB:s monetära protokoll betonar den höga växlingskursen

ECB:s monetära protokoll betonar den höga växlingskursen

En dag efter att den amerikanska centralbanken släppte FOMC-protokollet gjorde ECB samma sak – de släppte sina protokoll för september. Dessa protokoll är något ECB har kopierat från Fed i ett försök att förbättra kommunikationen och hjälpa investerare.

Dessa protokoll är extra viktiga för euron. Under september-mötet var förväntningarna att ECB skulle leverera ett duvaktigt budskap. Trots allt låg inflationen just då på 0,4%, och hotade att sjunka ännu lägre. Många marknadsdeltagare överraskades därför av att ECB lät hökaktiga snarare än duvaktiga. Till följd av det fanns det igår en möjlighet att i protokollen se vad ECB menade med sin hökaktighet, eller om det bara vara felaktig kommunikation.

Duvaktiga ECB-protokoll trots en hökaktig presskonferens

Det visade sig att protokollen var duvaktiga, men presskonferensen och hur Christine Lagarde levererade budskapet var hökaktigt. Detta visar på hur svårt det kan vara för en centralbank att kommunicera sina avsikter och beslut på ett korrekt sätt till marknadsdeltagare.

En dag efter ECB-mötet i september publicerade chefsekonomen Philip Lane en artikel på ECB:s blogg. Han beskrev allt som ordförande Lagarde inte sade under presskonferensen. Mer specifikt korrigerade ECB marknadens syn på saken och levererade därmed ett duvaktigt budskap via Lanes artikel.

I den kryptiska centralbanksvärlden nämnde Lane ”ingen självbelåtenhet” från ECB. Detta är duvaktigt, men ECB:s utlåtande innehöll inte dessa ord. De publicerades nästa dag på bloggen.

Gårdagens protokoll från mötet avslöjade dock att ”ingen självbelåtenhet” existerade, men användes inte på presskonferensen eller i utlåtandet.

Var det ett misstag? Det tror vi inte.

Protokollet visade även att ECB nämnde växlingskursen på flera olika sätt och mer än någonsin tidigare sedan 2018. Växlingskursen nämndes nästan 30 gånger, vilket signalerar att ECB har fokus på växlingskursens styrka snarare än budskapet om ”ingen självbelåtenhet”.

Vad är skillnaden? I ECB:s språkbruk handlar ”ingen självbelåtenhet” om fler lättnader, det är det inget tvivel om. Därför kan vi förvänta oss mer kvantitativa lättnader från ECB, men just nu vet vi inte hur detta nya stödpaket kommer att se ut.

För att bekämpa Core-inflationen på 0,2% och en högre växlingskurs kan det bli stora nyheter från ECB. Vi får vänta och se.

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.