Home > ECB:s obligationsköp löser ej problem i Spanien

ECB:s obligationsköp löser ej problem i Spanien

Det sade ECB-rådsledamoten Luc Coene i en intervju som publicerades i tidningarna De Tijd och L’echo i helgen, rapporterar Bloomberg News.

Han sade att statsobligationsräntorna har stigit på grund av att finansmarknaderna inte litar på att Spanien och Italien kommer att vidta de åtgärder som krävs för att reparera sina ekonomier.

”Det är ingen mening för ECB att börja finansiera dessa länder. Det skulle bara leda till att ECB tar hela Spaniens och Italiens statsskuld på sin balansräkning. Det skulle i sin tur försvaga ECB och inte göra någonting för att lösa de grundläggande problemen”, sade Luc Coene.

Han sade att obligationsköpen i fjol visar varför ECB ska akta sig för att köpa statspapper.

”Vi har inte glömt vad som hände i augusti i fjol: Vi köpte italienska obligationer och direkt efter det bröt den italienska regeringen mot sina löften. Slutsatsen är tydlig: När du tar bort marknadstrycket tar du bort trycket på politikerna att agera”, sade Luc Coene.

Han sade vidare att ECB är splittrat vad gäller villkoren men inte i den övergripande strategin för när centralbanken ska intervenera.

”Alla ledamöter, inklusive de från Spanien och Italien, vet att våra åtgärder kommer att ha en kortsiktig effekt” och att marknadsturbulensen ”kommer att sluta bara när det inte längre finns några spanska och italienska obligationer på marknaden, sade han.

”Vi är alla eniga om att specifika villkor måste uppfyllas innan vi kan intervenera. Vad gäller dessa villkor har ECB-rådsledamöterna till och från haft olika åsikter”, sade Luc Coene.

Han tillade att det är i alla euroländers intresse att behålla valutaunionen intakt. Skulle Grekland lämna euron ”skulle det vara den värsta lösningen”.

”Det skulle resa frågan om euromedlemskap för alla, inte bara för Grekland”, sade Luc Coene.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto