Home > Effekterna på e-handel efter COVID

Effekterna på e-handel efter COVID

Black Friday ligger bakom oss men vi får fortfarande erbjudanden i våra inkorgar. Detta år har varit extra viktigt för e-handeln, och jättarna i branschen har rapporterat enastående försäljning.

Med tanke på att december är en ”shopping-månad” och att coronaviruset fortfarande innebär restriktioner kommer troligtvis e-handeln fortsätta stiga. Om vi tittar på den amerikanska e-handeln och vad starten av 2020 innebar har andelen e-handel i detaljhandeln mer än fördubblats på åtta veckor. Som jämförelse tog det tio år att växa från 5% till 10%.

Den imponerande ökningen av e-handel

Detaljhandeln är en viktig ekonomisk indikator. Denna indikator visar på konsumentstyrka och förmågan att hantera upp- och nedgångar i affärscykeln samt hur de hanterar ekonomiska nedgångar. Det kan i princip inte finnas något ekonomisk återhämtning om inte detaljhandeln ökar. Om detaljhandeln fortsätter att öka är sannolikheten stor att ekonomin bara går igenom en liten lågkonjunktur, även om ekonomin pekar nedåt.

Medan e-handelns enastående ökning är imponerande innebär det inte att detaljhandeln inte kan gå ned. Exempelvis minskade butiksförsäljningen under Black Friday med 52% jämfört med föregående år, samtidigt som näthandeln ökade med 21,6% i USA. Med tanke på att den allmänna nedgången är större än ökningen för näthandeln visar detaljhandeln på en övergripande nedgång.

Andra faktorer är givetvis också viktiga här, som hur mycket som köps per kund och så vidare. Poängen är dock en annan, nämligen att ökningen inom e-handeln i USA visar på en ökad efterfrågan på näthandel även i resten av världen. USA brukar nämligen vara en ledande kraft.

Detta kan förklara varför centralbanker vill skynda sig med att introducera digitala valutor. I och med att kontanter används allt mindre blir behovet av en digital valuta betydligt viktigare.

Många kan givetvis mena att denna ökning i e-handeln är temporär. När vaccinen börjar distribueras kan trenden vända tillbaka till det normala. Detta kan mycket väl stämma då folk gärna vill ta sig ut.

Men man ska inte glömma att butiker och varuhus har tagit ett par steg tillbaka de senaste åren, även innan pandemin. Denna trend kommer antagligen inte försvinna. Om något har pandemin gjort det ännu värre då även de mest tveksamma kunderna började använda nätshopping – och de uppskattade det antagligen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto