Home > Ekonomisk diskrepans i den utvecklade världen spiller över på valutamarknaden

Ekonomisk diskrepans i den utvecklade världen spiller över på valutamarknaden

Förra veckan publicerade internationella valutafonden sin världsekonomiska prognos (WEO), vilket är en kvartalsenlig rapport som följs noga av traders och investerare världen över. Denna rapport innehåller information om ekonomisk utveckling över världen, från utvecklade länder till tillväxtekonomier.

Rapporten visade en uppskattad -3,5% i BNP-tillväxt för USA, vilket är det värsta året för landet sedan 1946. Detta kompenserades dock en aning av den ökade ekonomiska tillväxten för 2021, där prognosen säger att BNP kommer stiga med 5,1%.

I kontrast till detta reviderades BNP för euro-området till -4,2%, och den minskade ekonomiska produktionen i Euro-området under 2020 var värre än i USA. Dessutom har den tredje vågen av pandemin genererat en rekordmånad för arbetslöshet i många europeiska länder. I Spanien, vilket är en av de huvudsakliga ekonomierna i Euro-området tillsammans med Tyskland, Frankrike och Italien var januari den värsta månaden sedan sommarmånaderna 2020. Över 218 000 jobb har gått förlorade, och arbetslösheten steg med över 76 000, vilket är en siffra som är svår att smälta, framförallt med tanke på hur mycket bättre det går med vaccinationskampanjen på andra sidan Atlanten.

EUR och USD

Den ekonomiska diskrepansen mellan dessa två ekonomier kommer troligtvis inte pågå länge utan att det leder till konsekvenser på valutamarknaden. Vi har redan sett hur korrelationen mellan EURUSD och amerikanska aktiemarknadsindex har brutits.

Denna vecka inleddes med att EURUSD-paret gick tillbaka cirka 100 punkter, samtidigt som amerikanska aktier fortsatte att stiga. Det är för tidigt att säga om detta bara är ett sammanträffande eller om det är starten på något nytt, men valutamarknaden brukar återspegla en ekonomis resultat över tid.

Prognosen för den europeiska ekonomin har blivit allt mer dyster ju längre pandemin har pågått. Det senaste hökaktiga skiftet inom tysk politik (det vill säga att Amin Laschet blev vald till Merkels efterträdare i CDU-partiet) har öppnat dörren för en möjlig minskning av finansiellt stöd i Europa, vid en väldigt viktig tidpunkt.

EURUSD nådde under 1,21 i början av handelsveckan. Vi bör inte överraskas om det sker mer konsolidering inför NFP-rapporten på fredag, men det bör inte heller uteslutas att valutaparet tar sig under 1,20. Europeisk politik måste ses över om Europa vill bibehålla sina konkurrensfördelar. Och de måste börja skydda sin befolkning mot pandemin.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.