Home > Ekonomisk tillväxt förväntas ske snabbare i USA än i andra regioner

Ekonomisk tillväxt förväntas ske snabbare i USA än i andra regioner

Ekonomiska stödpaket på över 4 biljoner dollar i infrastruktur och hushåll har inneburit massiva investeringar i den amerikanska ekonomin. Den ekonomiska klyftan med rivaliserande ekonomier lär endast öka.

Förra fredagen innebar att Joe Biden hade agerat som USA:s president i 100 dagar. Den nya administrationen i Washington levererade rekordmånga presidentdekret, framförallt för att vända kurs från Donald Trumps politik.

Vad gäller amerikanernas åsikt om sin president uppskattar 50% av befolkningen hans politik hittills, medan 39% inte gör det. Detta är en skarp kontrast till hur det såg ut för Trumps första 100 dagar.

De första 100 dagarna kan dock visa sig bli de enklaste under Bidens styre. Den nya administrationen levererade snabbt finansiella stödpaket, och effekterna av detta har varit uppenbara. Aktiemarknaderna ligger rekordhögt, dollarn har minskat vilket gagnar exporten, och ekonomin växte med över 6% under årets första kvartal.

Satsningen på infrastruktur och familjer bidrar till ytterligare ekonomisk tillväxt

Mer ekonomiskt stöd är på väg, denna i form av stora, långsiktiga projekt. Satsningen på infrastruktur och familjer kommer överstiga en prislapp på 4 biljoner dollar enligt de senaste utlåtandena.

Det långsiktiga infrastrukturprojektet fokuserar på områden som byggnader och allmännytta, transport, hemvård, samt jobb och innovation. Familjeprojektet fokuserar på stöd till barn och familjer, utbildning, skattekrediter och investeringar för att samla in mer skatteintäkter via IRS.

100 miljarder dollar kommer investeras i att uppgradera elnätet och ren energi. Ytterligare 100 miljarder dollar går till höghastighetsbredband. Innovationer inom ren energi kommer gagnas av en investering på 46 miljarder dollar, vilket ska hjälpa övergången till ett grönare USA.

Allt detta leder till att fler jobb skapas i viktiga områden i den amerikanska ekonomin. Vi befinner oss nu en dag inför NFP-rapporten för april månad, och prognosen är nu att den amerikanska ekonomin har adderat nära en miljon nya jobb under den föregående månaden.

Den nya planen kommer skapa ännu fler jobb, och därmed gagna den ekonomiska återhämtningen och bygga en stabil bas för framtida tillväxt. Klyftan som redan existerar mellan den amerikanska ekonomin och liknande ekonomier kommer antagligen öka framöver. Om så blir fallet kommer finansiella marknader behöva reflektera denna nya verklighet som tar sin form efter COVID-19.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto