Home > Ekonomiska händelser denna vecka

Ekonomiska händelser denna vecka

Välkommen till årets första relevanta handelsvecka. Detta beror inte på att marknaderna har varit stängda, utan om att många marknadsdeltagare har varit lediga och därmed har marknadsrörelser tenderat att vara svåra att förutspå.

Vi kan ta EURUSD-paret som exempel. Det öppnade det nya året genom att stiga, och köptes bokstavligt talat vid varje dipp. Mot slutet av veckan föll den dock till där den startade veckan, och bevisade igen att marknaden och likviditeten är tunn.

Denna vecka blir annorlunda. Både Powell, ordförande på Fed, och Lagarde, ordförande på ECB, kommer tala denna vecka, så EUR- och USD-parens volatilitet kommer påverkas.

USA, CPI och detaljhandeln – viktig ekonomisk data denna vecka

Prisförändringarna denna vecka har att göra med den amerikanska dollarn. Dollarn inledde året på samma sätt som den avslutade förra året, med en nedåtgående trend. De senaste prisförändringarna på en del tillgångar, framförallt på guld och Bitcoin, antyder dock att denna trend kan förändras. Bitcoin sjönk med nästan 20% efter att den nådde 40 000 dollar, medan guld också hade en nedåtgående trend mot slutet av förra veckan.

På onsdagen har CPI (konsumentprisindex) potentialen att förflytta marknaderna. Core-CPI, som inte inkluderar volatila energipriser, förväntas ligga på 0,2%, medan övergripande CPI förväntas öka från 0,2% till 0,4%. Avvikelser från dessa prognoser bör leda till förflyttningar på dollarn.

Detaljhandelsrapporten på fredagen avslutar handelsveckan. Detaljhandeln i Core-segmentet minskade under föregående månad, och denna veckas rapport förväntas ligga på -0,1%. Det finns utrymme för positiva överraskningar här med tanke på att USA rullar ut nya stödpaket för hushållen.

Utöver ekonomisk data har även nyheter om vaccinationen potentialen att få marknaderna att förflytta sig. Kritiker menar att regeringar inte har förberett sig tillräckligt väl för att administrera vaccinet, och många länder har hittills inte använt de vaccin som de tagit emot. Det har visat sig att befolkningen är villig att ta vaccinet, då det ser ut som att vaccination är den enda vägen ut ur detta virus.

Allt sammantaget kan vi förvänta oss en volatil vecka då positionering för det nya året bör dominera prisförändringarna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.