Home > Elekta kraftigt översåld efter vinstvarning

Elekta kraftigt översåld efter vinstvarning

Elektas aktie är kraftigt översåld efter det senaste raset. Aktien fortsätter ner på torsdagen trots att ha redovisat en kvartalsrapport som var känd sedan tidigare efter fredagens vinstvarning.

Analytiker tillskriver torsdagsoron i aktien som en funktion av att Elekta har problem att pedagogiskt förklara bakomliggande orsaker till vinstsvarningen och saken blev knappast bättre efter torsdagens rapportkonferens på förmiddagen.

Det säger medicinteknikanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det var rörigt på telefonkonferensen. Bolaget har problem att förklara vad som händer kring efterfrågan och svagheten med försäljningen i år kontra en orderingång som är ganska bra. Elekta har helt enkelt problem att förklara vinstvarningen”, säger en anonym analytiker.

Analytikern fortsätter:

”De hade problem att förklara den i fredags och det har det även i dag. De har alltså inget bra svar vilket ger en osäkerhet i siffrorna för nästa år”.

Johan Unnerus på Swedbank Markets är delvis benägen att hålla med sin analytikerkollega:

”Det framkom ju att det är rätt så många förändringar som sker och som bolaget får parera samtidigt. Och man ser att kassaflödet får stryk också. Det är en ökad osäkerhet som smyger sig in och det är svårt att ha en bestämd åsikt om hur länge de här problemen håller i sig”.

Vid 15.50-tiden på torsdagen hade medicinteknikaktien tappat drygt 4 procent till 84:50 kronor.

Bägge analytikerna menar emellertid att den negativa kursreaktionen är väl tilltagen:

”Givet att den bakomliggande tillväxten är så tydlig och utsikterna ser bra ut känns det rätt överdrivet”, fortsätter Johan Unnerus.

Elekta
Elekta

Av: Direkt/Tradingportalen

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto