Home > EMU: ECB måste spela större roll i eurokrisen

EMU: ECB måste spela större roll i eurokrisen

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska centralbanken måste spela en större roll när det gäller att lösa eurokrisen, bland annat genom att stödköpa spanska och italienska statsobligationer, och politikerna måste satsa på en tillväxtstrategi, inte bara på nedskärningar.

Det sade Sony Kapoor, tidigare Lehman Brothers-ekonom och nu vid tankesmedjan Re-Define i Bryssel samt rådgivare till regeringar och institutioner, vid ett seminarium anordnat av Arbetarrörelsens Tankesmedja på tisdagen.

Han sade att om någon frågat honom före G20-mötet i Cannes förra hösten om risken för att euron kollapsar hade han sagt ”noll”.

”Nu är jag inte lika säker längre. Om jag hade några pengar att satsa, vilket jag inte har, skulle jag fortfarande sätta dem på att euron överlever, men till vilket pris, mänskligt, ekonomiskt och politiskt? På den nuvarande kursen går vi mot katastrof”, sade Sony Kapoor.

Han konstaterade att det nu inte bara är pengar och investeringar som flyr de krisdrabbade länderna utan också de mest talangfulla människorna.

Hans bedömning är att Europeiska centralbanken kommer att komma till undsättning om läget skulle kräva det, men inte genom att lansera något LTRO3, alltså ytterligare ett treårigt lån till låg ränta. I stället blir det någon form av stödköp, tror han.

Sony Kapoor är pessimistisk beträffande det ekonomiska läget i Spanien och räknar med att Spanien kommer att behöva hjälp med sin banksektor före året är slut.

Han sade också att han för första gången höll med Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet i Nederländerna, som i helgen sade nej till nedskärningar i budgeten och därmed tvingade regeringens att lämna in sin avskedsansökan.

”När även länder med låga skulder börjar spara, vart är vi då på väg?, frågade han.

Han konstaterade att krisen än så länge inte har drabbat Tyskland, men i takt med att åtstramningarna i de krisdrabbade euroländerna minskar konsumtionsutrymmet kommer efterfrågan på tyska exportvaror att minska, vilket slår mot den tyska ekonomin.

”Krisen kommer att komma ikapp Tyskland, men när den gör det kanske de politiska möjligheterna att hjälpa är borta. Det vore katastrofalt”, sade Sony Kapoor.

Enligt ekonomen har krisen förvärrats av ”dålig mediarapportering, felunderrättade finansmarknader och tröga politiker”.

Dessutom har politikernas bristfälliga kommunikation varit ett problem och när de uppenbarligen har ljugit har det ökat känslan av panik, enligt Sony Kapoor.

”Men samtidigt måste jag faktiskt berömma finansmarknaderna. De har haft mer rätt än politikerna. De är mer oroade över brist på tillväxt än brist på besparingar”, sade han, men tillade samtidigt att framförallt den amerikanska finansmarknaden har väldigt lite förståelse för hur komplext Europa är och när de hör att ett land i Europa har problem säger de ”sälj allt!”.

Sony Kapoor var också kritisk mot hur den europeiska vänsterrörelsen agerat under eurokrisen och sade att den har misslyckats i en tid då de borde ha varit mycket framgångsrika.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.