Home > En förhandstitt på Bidens ekonomiska agenda

En förhandstitt på Bidens ekonomiska agenda

Med mindre än en vecka kvar tills Bidens administration tar över Vita huset är det en god idé att ta en titt på hur hans ekonomiska agenda kommer se ut. Demokraterna har bokstavligt talat all kontroll och kan få igenom den lagstiftning de vill.

Det är först och främst värt att nämna att Biden var vice-president under Obama-eran. Dessutom kampanjade Obama för Biden under 2020, så sannolikheten är stor att vi kommer få se en fortsättning på de program som infördes under Obamas tid som president.

Varför bryr sig marknaderna och vad kan vi förvänta oss?

Marknaden går på de ”steroider” som Fed och kongressen levererar. Å ena sidan har Fed lättat den penningpolitiska hållningen åt det extrema. Å andra sidan har kongressen injicerat flera biljoner i det finansiella systemet, och stora delar av dessa nya pengar investeras på marknaden.

Marknaden förväntar sig till en början att Biden-administrationen kommer presentera ett nytt stödpaket. Bland annat kommer fokus ligga på att finansiera vaccinationskampanjen, men även att skicka ut mer pengar till hushållen.

På medellång sikt kommer den nya administrationen fokusera på tre huvudsakliga delar. En av dessa är infrastrukturplanen som är värd över 1,3 biljoner dollar och som sprider sig ett årtionde. För det andra har vi förlängningen av Obamacare-programmet, värt cirka 0,4% av den totala BNP:n per år. Slutligen har vi en övergång mot förnyelsebar energi, en grön övergång, precis som vi har sett i Europa med den gröna given.

Oavsett hur man ser på det innebär detta mer pengar i ekonomin. Investeringar i infrastruktur är en av grundpelarna i finansiell politik, och denna grundpelare kan regeringen använda för att expandera satsningar på infrastruktur. Utöver att uppgradera infrastrukturen i landet kommer detta skapa välbehövda nya jobb, så dessa 1,3 biljoner dollar kommer i princip från regeringens ficka för att stötta ekonomin på ett direkt sätt.

Med en delad kongress hade många av dessa projekt varit svåra att ro i hamn. Men så blir det inte, med tanke på att demokraterna nu har en majoritet.

Det enda som kan skada aktiemarknaden är de utlovade skattehöjningarna för företag. Om man tittar på helhetsbilden lär det leda till mer stöd i den finansiella sektorn, så marknaderna bör stöttas vid en eventuell korrigering.

Ett annat mål, som kanske är ännu viktigare, är för Biden att ena ett land som är så splittrat.

Hur mycket av detta kan genomföras under Bidens fyra år som president?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.