Home > En förhandstitt på dagens beslut från ECB

En förhandstitt på dagens beslut från ECB

Den europeiska centralbanken (ECB) levererar sitt penningpolitiska beslut idag. Var sjätte vecka, på en torsdag, gör centralbanken sitt räntebeslut offentligt efter att ha utvärderat ekonomiska och monetära utvecklingar under de senaste sex veckorna.

Som vanligt följs dagens beslut 45 minuter senare av en presskonferens. Under denna presskonferens läser ECB:s ordförande, Christine Lagarde, utlåtandet och tar frågor från representanter från finansiell media.

Kommer ECB överraska marknaderna idag?

Dagens beslut kommer efter att ECB för det mesta gjorde marknaderna besvikna i december förra året. Många traders och investerare förväntade sig att centralbanken skulle leverera ytterligare lättnader, men det gjorde de inte.

Under detta möte står centralbanken inför press från två fronter. Å ena sidan har vi pandemin, och å andra sidan har vi den höga EURUSD-kursen.

När det kommer till pandemin står Europa inför en katastrof. Vintern har inneburit en ökad smittspridning, och till följd av det har de största ekonomierna i Euro-området (exempelvis Tyskland och Frankrike) stängt ned. Just nu pratas det om på högsta EU-nivå att gränserna igen ska stängas mellan länder för att stoppa spridningen av de nya varianterna av viruset.

Vaccinationen går långsamt, och väldigt långsamt i de flesta europeiska länderna. Oavsett vad det beror på (bristande infrastruktur, personal, vaccin) har inte de europeiska länderna lyckats rulla ut vaccinen tillräckligt snabbt. Exempelvis leder Spanien i antal vaccinerade, och de har knappt nått över 2% av befolkningen. Dessutom kommer de över 70 år endast börja vaccineras i mars. Om Spanien leder kan man föreställa sig situationen i andra länder.

Med andra ord går det ur askan in i elden för de europeiska ekonomierna, och för pandemin. Därför kan ECB känna sig tvingade att antyda om nya åtgärder för att hantera de två kommande kvartalen.

När det kommer till växlingskursen har EURUSD tagit ett par steg tillbaka från höjdpunkterna. Just nu ligger den på aningen över 1,21 efter att ha nått 1,23 i december. Denna nedgång är på det stora hela inte direkt signifikant. Därför kan ECB igen uttrycka sin oro om den höga växlingskursen, vilket kan påverka euron idag.

Allt sammantaget kan vi förvänta oss en dyster bild av ECB. Om centralbanken inte levererar något nytt beror det antagligen på att de redan har spelat ut alla sina kort.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.