Home > En förhandstitt på dagens FOMC-utlåtande

En förhandstitt på dagens FOMC-utlåtande

Det finansiella samfundet hade hoppats att känna till resultatet av det amerikanska valet innan det att Fed ger sitt utlåtande och innan de håller sin presskonferens, men så verkar inte bli fallet. Rösterna räknas fortfarande och båda kandidaterna har fortfarande en chans att vinna de 270 elektorsröster som krävs för att garantera en vinst.

Då rösträkningen fortsätter är det svårt att veta vem det blir som vinner Vita Huset. Två saker är dock tydliga. Oavsett vinnare blir det ingen ”blå våg”, och Feds penningpolitik lär inte förändras.

Fler lättnade från Fed?

Det ser ut som att Australiens centralbank (RBA) har sparkat igång en ny era av kvantitativa lättnader för resten av året. Denna vecka sänkte RBA sin ränta till 0,1% och ligger därmed på den lägre gränsen. Dessutom har de genomfört fler lättnader genom att utöka sitt program för kvantitativa lättnader. Detta kommer från en centralbank som ligger i ett land som använder sig av sin penningpolitik för att hantera COVID-19-krisen på ett lyckat sätt, vilket kan innebära att det är en varningssignal om vad som kan komma från andra centralbanker.

Fed kommer släppa sitt FOMC-utlåtande och hålla sin presskonferens en dag senare än vanligt. Normalt sett gör Fed sina beslut offentliga var sjätte vecka, på en onsdag. Denna vecka blir det dock lite annorlunda på grund av det amerikanska presidentvalet. Till följd av det får vi Fed-utlåtandet på torsdagen och en dag senare NFP-rapporten för oktober.

Det kan därför mycket väl bli så att Fed:s beslut blir av aningen mindre betydelse denna vecka. Om vi inte vet resultatet från presidentvalet på torsdagen kommer det som driver marknadsvolatiliteten fortfarande vara kampen om Vita Huset.

Fed har redan lättat sin hållning ännu mer. Mot slutet av oktober justerade de villkoren i programmet Main Street Lending Program genom att göra det tillgängligt för företag. Till följd av de sänkte det minimistorleken på lån från 250 000 dollar till 100 000 dollar, så att fler företag kan använda sig av dessa lån.

Och vi ska inte glömma det ordförande Powell har sagt många gånger under denna kris – Fed har lånekrafter, men det är i princip allt de har. Det finns dock ett talesätt bland marknadsdeltagare att det alltid finns något mer Fed kan göra.

Om så är fallet lär vi få reda på det om lite över 24 timmar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto