Home > En förhandstitt på den kanadensiska centralbankens penningpolitiska beslut

En förhandstitt på den kanadensiska centralbankens penningpolitiska beslut

Den kanadensiska centralbankens (BOC) sista beslut får året kommer utannonseras idag. Under 2020 har den kanadensiska dollarn (CAD) varit en av de starkaste valutorna på FX-marknaden mot den amerikanska dollarn (USD). När detta skrivs ligger USDCAD-kursen på 1,28 efter att ha varit så hög som 1,4660 i mars.

Sedan mars har mycket hänt med centralbankens penningpolitik. BOC genomförde räntesänkningar och kvantitativa lättnader, men det gjorde även Fed i USA. Trots den lättade penningpolitiken hade BOC inget annat val än att titta på när CAD blev starkare för varje dag som gick. USDCAD-kursen föll så pass mycket att den nu ligger långt under den nivå den hade i början på året.

Detta visar återigen att en växlingskurs är ett resultat av åtgärder från två parter, inte en. Den som agerar mer kraftfullt och beslutsamt får en större påverkan på växlingskursen.

Kanadas centralbank och den lägre gränsen

Kanadas centralbank inledde året med en officiell ränta på 1,75%. Som svar på COVID-19-pandemin sänkte centralbanken räntan tre gånger bara i mars, varje gång med 50 baspunkter tills de nådde den lägre gränsen på 25 baspunkter. Dessutom expanderade de sin balansräkning aggressivt via kvantitativa lättnader.

I princip gjorde BOC vad alla centralbanker i den utvecklade världen gjorde – sänkte räntorna till nära noll och använde sig av kvantitativa lättnader. Den enda skillnaden mellan centralbanker är storleken av sina program för kvantitativa lättnader relaterat till ekonomiernas storlek.

Till skillnad från andra centralbanker bevakar även BOC förändringar i oljepriset. Faktum är att det har varit oljeprisets fall under 2020 som fick CAD att sjunka. Nu när både WTI och råoljepriserna är tillbaka nära $50 har CAD ännu en anledning att känna sig stark.

Förvänta dig inte mycket från dagens beslut från BOC, även om det är dagens viktigaste ekonomiska händelse. Då vi går djupare och djupare in i december börjar marknadsdeltagare fokusera på hur de ska avsluta handelsåret och överleva de två kommande viktiga händelserna – räntebeslut från ECB och Fed.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto