Home > En förhandstitt på Fed-mötet – Operation Twist

En förhandstitt på Fed-mötet – Operation Twist

Den sista viktiga ekonomiska händelsen för året är här. Senare idag, under den nordamerikanska sessionen, släpper den amerikanska centralbanken (Fed) sitt FOMC-utlåtande. En halvtimme senare kommer mer information delges under en presskonferens, där vi får höra mer om beslutet och svar på frågor från journalister.

Mycket står på spel under dagen. Marknaden sätter press på Fed genom att envist hålla sig kvar högt tack vare den svaga dollarn. Faktum är att dollarn är så svag att dollarindexet ligger nära de lägsta punkterna för året, utan någon meningsfull vändning uppåt de senaste sex månaderna.

Fed riskerar att göra marknadsdeltagare besvikna genom att inte leverera det marknaden förväntar sig – den så kallade Operation Twist. Namnet har att göra med Feds potentiella beslut att skifta fokus från sitt program för kvantitativa lättnader mot mer långsiktiga obligationer. En sådan åtgärd hade fått avkastningen att bli ännu sämre på den längre kanten av avkastningskurvan, vilket innebär att de finansiella förhållandena blir ännu mer gynnsamma.

Vad är riskerna med dagens beslut?

Fed kommer genomföra lättnader idag genom att expandera sitt program för kvantitativa lättnader och binda sig till att hålla räntorna låga under lång tid. Detta har redan prissatts på marknaden, så risken är att Fed förändrar sin kommunikation på något sätt. Om Fed bestämmer sig för att skjuta upp Operation Twist till i januari eller senare kan dollarn börja stiga.

Faktum är att Fed har antytt att december kanske inte är den bästa månaden att agera. Kommentarer från tjänstemän på Fed antyder att beslutet att fokusera på långsiktiga obligationer kan komma att skjutas upp, och att detta kan leda till en hökaktig position från Fed.

När det kommer till finansiella marknader innebär en hökaktig position en högre dollar och lägre aktier. Med tanke på att den europeiska centralbanken (ECB) genomförde lättnader förra veckan men samtidigt levererade ett hökaktigt budskap bör vi inte överraskas om Fed bestämmer sig för att göra detsamma.

Det marknaden vill se är om Fed menar allvar med skiftet mot genomsnittligt inflationsmål. Det är en sak att utannonsera det och en annan sak att agera efter det. Ord är billiga – det är handling som kostar, som man brukar säga.

Till följd av det kan vi förvänta oss att dagens beslut blir så pass komplext att det får marknaden att gå åt alla möjliga håll. Det kan bli den sista riktiga volatilitetsökningen för året – ett år vi alla vill glömma så fort som möjligt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto