Home > En förhandstitt på FOMC-mötet i juli 2020

En förhandstitt på FOMC-mötet i juli 2020

Dagen för FOMC-mötet är äntligen här, och hela finansvärlden ser fram emot att höra vad Fed har att säga. Detta är den sista stora ekonomiska händelsen för marknaderna inför det kommande amerikanska presidentvalet. Som sådant kan vi förvänta oss fyrverkerier.

Dessutom kommer månadsslutets flöden antagligen påverka volatiliteten som inleds med dagens nordamerikanska session. Då den sista handelsdagen för månaden är på fredag kommer volatiliteten runt Londons sluttid antagligen stiga.

USD och Fed – Vad kommer hända?

Den amerikanska dollarn är det alla investerare tänker på just nu. Dess snabba nedgång under coronavirus-krisen är både något positivt och negativt. Det är positivt för tillväxtmarknader då nästan all internationell skuld är betecknad i USD.

Att betala av skulder blir därför enklare. Det är å andra sidan negativt för utvecklade marknader då en lägre dollar innebär en högre EUR, GBP, AUD, CAD och NZD. Detta är inte ett problem som en centralbank vill ha under en lågkonjunktur.

En närmare titt på FX-marknaden visar en liknande bild för alla stora valutapar. Alla utvecklade länders valutor har stigit mot den amerikanska dollarn, bokstavligt talat utan undantag.

EURUSD har stigit mest. Valutaparet nådde nästan 1,18 i måndags och har konsoliderats över 1,17 sedan dess. Fram tills Fed:s utlåtande kommer priserna antagligen ligga runt denna nivå.

Ett par andra par har återhämtat sig mot USD denna vecka. Exempelvis ligger GBPUSD igen på 1,30-nivån, vilket har inneburit en budton för alla GBP-par (exempelvis GBPCHF högre, EURGBP lägre).

Fed:s meddelade igår att de förlänger sina utlåningsfaciliteter med tre månader till, vilket kan stjäla uppmärksamheten för risk-on-investeringar på FX-marknaden. Ytterligare lättnader har redan utannonserats (i form av en lättad hållning från Fed), vilket innebär att man kan anta att marknaden redan har inkorporerat dessa nyheter i sina positioneringar.

Som alltid är investeringar på FX-marknaden inte helt okomplicerat. Algoritmerna kan förflytta positioneringar baserat på inget alls, oavsett hur mycket som är prissatt eller inte.

Till följd av det finns det en chans att EURUSD försöker nå 1,18 idag. Det är även osannolikt att GBPUSD inte når 1,30, då den just nu ligger på runt 1,2970.

Men, EURUSD ser ut att vara mättad, och en korrigering mot månadsslutet (det vill säga på fredag) bör inte uteslutas.

Detta är en USD-inriktad händelse, så det säkraste sättet att investera är genom valutakors. Just nu erbjuder EURGBP och GBPCHF bäst incitament för en nedåtgående respektive uppåtgående förflyttning, vilket kan användas för att få ut så mycket som möjligt av månadsslutets flöden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto