Home > En förhandstitt på FOMC-protokollet som kommer senare idag

En förhandstitt på FOMC-protokollet som kommer senare idag

Senare idag kommer FOMC-protokollet avslöja vad Fed diskuterade för tre veckor sedan på föregående FOMC-möte. Alla traders kommer ihåg att både utlåtande för tre veckor sedan samt presskonferensen som följde var relativt händelsefattiga.

Eftersom mötet ägde rum precis efter valdagen i USA och resultatet då inte var presenterat valde Fed att inte ta några risker och lämnade sin penningpolitik oförändrad. Därför kommer dagens protokoll eventuellt inte innehålla något spektakulärt.

Samtidigt är det mycket som har förändrats på marknaden sedan dess. För det första sjönk dollarn dagen efter, och det finns inget slut i sikte för denna svaghet. Den nya administrationen i Vita huset har även redan börjat lägga till medlemmar i sitt gäng. En av dem blir Janet Yellen, tidigare ordförande på Fed, som just accepterade sin nya roll på finansdepartementet.

USD inför FOMC-protokollet

Diagrammet ovan visar källan till dollarns svaghet månaderna efter mars 2020. Då Fed öppnade swappavtal för dollarn med andra centralbanker minskade behovet av världens reservvaluta avsevärt.

Faktumet att det gråa området på diagrammet ovan minskade innebär inte att det finns en krympande tillgång till USD – snarare det raka motsatta. Fed överflödade det finansiella systemet med dollar, och nu behöver centralbankerna med tillgång till swappavtalen helt enkelt inte dollarn lika mycket längre. Detta antyder att det finns mycket dollar i cirkulation, så den nedåtgående trenden för USD är rimlig.

GBPUSD låg idag på över 1,33, EURUSD steg till 1,1927 och AUDUSD nådde nästan 0,74. Samtidigt ligger aktiemarknaden i USA på rekordhöga nivåer.

Försiktighet krävs dock då vi närmar oss slutet av handelsåret. JP Morgan varnar för att det finns cirka 300 miljarder dollar i säljintresse på aktiemarknaden mot slutet av året i och med ombalansering. Guldet lyckas inte heller vända, vilket antyder att det finns köpare där ute för USD. Slutligen har ECB möte om två veckor, och Fed om tre veckor.

Då EURUSD närmar sig 1,20 och ECB har uttryckt en oro om växlingskursen skapas det press kring EURUSD att nå nästa nivå. Om aktiemarknaden vänder bara litegrann och dollarn börjar stiga kan EURUSD vara känslig för en korrigering.

Kommer korrigeringen komma redan efter dagens FOMC-protokoll?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.