Home > En förhandstitt på NFP-rapporten för augusti 2020

En förhandstitt på NFP-rapporten för augusti 2020

Den första fredagen varje månaden visar NFP-rapporten hur det går för den amerikanska arbetsmarknaden. Detta är den viktigaste jobbrelaterade rapporten att följa, och viktig för Fed och marknadsdeltagare av den enkla anledningen att sysselsättning, eller jobbtillfällen, är en del av Fed:s mandat.

Nu när Fed har signalerat att de skiftar sin penningpolitik till genomsnittligt inflationsmål (AIT) hamnar sysselsättningsdelen i deras mandat på efterkälken. På ett sätt är detta helt normalt. Fram tills nyligen har Fed haft med framgång med att optimera sysselsättningen, men inte lika stor framgång i att få inflationen att nå målet på 2%.

Sysselsättning, eller jobbtillfällen, är dock fortfarande en av de viktigaste delarna av alla ekonomier. Det finns ingen tillväxt om det inte finns några jobb, och det finns ingen prisstabilitet mot det önskade målet om folk inte har en regelbunden inkomst och känner att de har självförtroendet att spendera pengar. Därför är detta dubbla mandat logiskt – jobbtillfällen och prisstabilitet går hand i hand.

Vad ska man fokusera på under dagens NFP-rapport?

Hittills visar de siffror vi har till hands om sysselsättningen i augusti en blandad bild. Å ena sidan missade ADP-rapporten, det vill säga privata löner, förväntningarna med god marginal. Istället för 1,2 miljoner nya jobb visade rapporten endast cirka 400 000 nya jobb. Detta är det negativa i ADP-rapporten, men om man väljer att titta på siffrorna från ett mer positivt perspektiv är det 4:e månaden i rad som den privata sektorn har tillsatt fler jobb. Med andra ord finns det ekonomisk återhämtning, men det går inte så fort.

Nya arbetslöshetsanmälningar slog igår förväntningarna – 881 000 efter förväntning på 955 000, efter att föregående period ha varit 1 011 000. Detta är fortfarande inte en bra siffra. När flera hundra tusen ansöker om arbetslöshetsersättning under en och samma vecka är det svårt att se det positiva. Men, siffrorna har gått ned, från flera miljoner till nu under en miljon. Detta är en nedåtgående trend och ett litet men uppmuntrande tecken på att återhämtningen sker, även om det inte går snabbt.

Precis som under de flesta lågkonjunkturerna kommer de som blir av med sina jobb inte ha ett nytt jobb att gå till. Betänkt hur många småföretag som har varit tvungna att stänga ned på grund av minskad konsumtion. Betänk hur många restauranger och kaféer som var tvungna att stänga ned på grund av minskade intäkter efter att ha tvingats införa säkerhetsåtgärder. Om ett kafé innan krisen anställde 7 personer i snitt lär de just nu klara sig med hälften så många anställda. Den andra hälften måste hitta ett nytt jobb.

Dessa personer ansöker då om arbetslöshetsersättning. Allt sammantaget är det en blandad bild inför augusti månads NFP-rapporten, med fokus på arbetslöshetsgraden och antalet jobb som har försvunnit permanent.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.