Home > En förhandstitt på onsdagens FOMC-möte

En förhandstitt på onsdagens FOMC-möte

På onsdag kommer Fed kommunicera sitt räntebeslut och övergripande sin penningpolitik. Medan konsensus råder om att Fed inte kommer förändra något i sin politik skiftar fokus mot den vägledning som Fed:s Powell ger under presskonferensen.

Du kanske undrar vad de nya bekräftade fallen av COVID-19 i Israel har att göra med Fed:s politik?

En ljusare prognos av den amerikanska ekonomin

Israel är världsledande i vaccinationsracet mot COVID-19-viruset. De har lyckats vaccinera hela 40% av sin befolkning, och hela världen bevakar nu effekterna av detta. Som jämförelse ligger Storbritannien på 10%, USA på 6% och EU på 2% i snitt.

Hittills har inte världen kunnat se hur vaccinen fungerar i praktiken. Det har helt enkelt inte funnits en tillräckligt stort urval – fram tills nu. Diagrammet ovan visar tydligt de positiva effekterna av vaccination, och för traders innebär detta att ekonomier kommer öppna upp snabbare än väntat.

Om vi tittar på resultaten i Israel kan vi anta att vi kommer se något liknande även i andra länder när vaccinationen når en liknande nivå. Risken under Fed:s möte på onsdag är att de kan antyda om lägre lättnader, och därmed erbjuda en hökaktig vägledning.

Den rådande penningpolitiska hållningen i USA innebär en ränta på mellan 0 – 0,25%. Detta är så lågt som Fed är villiga att gå. Dessutom ligger deras program för kvantitativa lättnader på 120 miljarder dollar (80 miljarder i statsobligationer och 40 miljarder i MBS – Mortgage-Backed Securities).

Risken är att Fed kan komma att antyda att det inte går att rättfärdiga en lättad hållning om prognosen är så pass ljus. Eftersom de finansiella marknaderna i allmänhet och valutamarknaderna i synnerhet förflyttar sig innan centralbanken gör det finns det en risk för att dollarn ska vända starkt.

Tillväxtprognosen i USA visar att ekonomin kan växa med över 5% under 2021. Om inflationsförväntningarna fortsätter att ligga högt, som de gör just nu, bör vi inte överraskas om Fed har en optimistisk ton. Efter det hökaktiga budskapet från EB förra veckan, är det nu dags för Fed att göra detsamma?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.