Home > En förhandstitt på september månads NFP-data

En förhandstitt på september månads NFP-data

Den första fredagen varje månad släpps NFP-data, vilket visar hur det går för den amerikanska arbetsmarknaden. Sedan nedstängningarna i februari till april med efterföljande jobbförluster har USA tillsatt flera miljoner nya jobb varje månad.

Arbetsmarknaden ser dock fortsatt svag ut. De flesta som kom tillbaka till sina arbeten var endast temporärt arbetslösa. Detta är därmed inte nya jobb, utan snarare jobb som under ett tag varit ”frysta”.

Sedan i maj stiger även trenden med permanenta jobbförluster. Om man tittar bortom rubrikerna har permanenta jobbförluster stigit varje månad sedan maj, trots att rubrikerna visar på flera miljoner nya jobb.

Om man gör lite enkel matematik och jämför det 22 miljoner förlorade jobben i februari till april med de som skapades under månaderna efter det ser man ett stort gap som fortfarande inte har fyllts.

Vad ska man förvänta sig från fredagens NFP-rapport?

Denna NFP-rapport kommer troligtvis inte innebära så mycket för finansiella marknader. Det är inte det att siffrorna inte är viktiga, men fokus just nu ligger på europeisk inflation och det amerikanska presidentvalet.

OM NFP missar förväntningarna eller inte blir därför sekundärt. Marknaden kommer reagera men det kommer mest bero på handelsalgoritmer som har programmerats för att tjäna på snabba marknadsrörelser.

Förväntningarna är att USA kommer lägga till ytterligare 900 000 jobb i september. Detta är dock ett genomsnitt och det finns en risk för att det blir mindre än så.

Oxford Economics förutspår att NFP endast kommer visa 600 000 nya jobb i september, efter det 1,4 miljoner jobb som skapades i augusti. I denna takt kommer sysselsättning ligga fortsatt lågt, långt under nivåerna innan pandemin med cirka 7%.

Långsam tillväxt påverkar troligtvis antalet jobb som skapades i september. Marknaden kommer även fokusera på arbetslöshetsgraden, då Fed flera gånger har indikerat att hög sysselsättning är en hög prioritet.

Som vi nämnde i början av denna artikel ska man inte förvänta sig så mycket i form av tydlig marknadsriktning från denna veckas NFP-rapport. Istället bör man leta efter nya positioner under veckan då vi närmar oss fredagens sista handelstimmar.

Om inflationen i Core-segmentet i Europa, som släpps innan NFP-rapporten, sjunker till under 0,4% kommer traders använda sig av det NFP-relaterade vändningarna på EURUSD-paret för att etablera korta positioner i förväntan på duvaktiga budskap från ECB. Och ifall EURUSD vänder, då vänder även USD.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.