Home > En konstruktiv syn på oljemarknaden 2021

En konstruktiv syn på oljemarknaden 2021

2020 har inneburit samma sak som oljan som för alla andra – kaos, det okända, dystra prognoser, outforskade territorier. För första gången någonsin fick världen se hur priset på en råvara hamnade på det negativa, till följd av att det inte fanns tillräckligt med plats för att förvara den olja som inte längre behövdes.

Priset på olja hamnade på negativa siffror i april 2020. Detta blir en dag som utan tvivel kommer hamna i historieböckerna. Under 2021 kommer saker och ting förändras för oljemarknaden, och möjligheten för oljepriserna att stiga ser konstruktiv ut.

Vad kan vi förvänta oss från oljemarknaden under 2021?

Inventarierna bör nå normala nivåer igen, med tanke på åtgärderna från OPEC+-medlemmarna. Även efterfrågan bör öka i och med att effektiva vaccin har börjat distribueras.

OPEC+ har genomfört extraordinära åtgärder för att få oljemarknaden på fötter igen. För en gångs skull lönade det sig att ha en kartell som dikterar priserna. Man bör komma ihåg den påverkan som energipriserna har på penningpolitiken, då lägre oljepriser väger på inflationen.

Förändringarna inom produktionen och åtgärderna att kontrollera output kommer troligtvis ligga kvar under det första kvartalet nästa år. USA lyckades även starta upp nästan hela sin produktion igen, medan Norge fortfarande har ett par oljefält som ska sättas igång snart. Allt sammantaget bör antalet överraskningar minska framöver.

Det stora okända för oljemarknaden år 2021 kommer från efterfrågan. COVID-19 tar ut sin rätt vad gäller ekonomisk aktivitet, och Tyskland stänger nu ned landet på nytt. Europa lider av en fruktansvärd andra våg, och antalet dödsfall slog nya rekord i Tyskland igår.

Trots lovande vaccin finns det en risk att ekonomin fortsätter att underprestera en bra bit in på nästa år. Hur länge vet ingen, och detta är en risk för framtida oljepriser, framförallt under den första hälften av året.

Även tillgången är en viktig fråga. Just nu handlar det om en ovanlig plats, nämligen Iran. Om den nya administrationen i USA återfallar kärnavtalet med Iran kan det lyfta en del sanktioner. Därmed kan oljemarknaden uppleva ett överskott på cirka 1,5 miljoner bpd eller mer, vilket räcker för att påverka priserna.

Allt sammantaget ser 2021 ut att bli konstruktivt för oljemarknaderna. Ett pris på mellan 50 till 60 dollar bör inte räknas ut.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto