Home > En kris som aldrig vill sluta för europeiska banker

En kris som aldrig vill sluta för europeiska banker

I en intervju med Agence France-Presse fick styrelseledamoten Isabel Schnabel på ECB frågan om ECB kommer göra som Fed gör. Fed har på sistone förändrat sitt mandat från inflationsmål till genomsnittligt inflationsmål. Frågan var rimlig i kontexten att ECB just nu håller på att se över sitt mandat.

Hon kunde givetvis inte ge ett direkt svar just nu. Hon nämnde dock att Euro-området skiljer sig väldigt mycket från USA. Ett sätt som de skiljer sig på är att det finansiella systemet är betydligt mer bankbaserat.

Detta för oss till denna artikels fokus. Europeiska banker har det just nu svårt, och inte bara det, sektorn har inte återhämtat sig sedan finanskrisen 2008-2009.

Nya låga noteringar för det europeiska banksystemet

Vi pratar här om underkapitaliserade banker och ett förfallet, sårbart banksystem. Sanningen är den att det europeiska banksystemet har gått från en kris till en annan ett tag nu.

Efter kollapsen 2008-2009 följde eurokrisen 2012. Det som följde visade sig bara vara en kort vändning för de flesta bankerna.

Å andra sidan går det bättre för exempelvis USA. Efter Lehman Brothers-kollapsen har den amerikanska banksektorn blivit betydligt starkare. Bankernas kapitalisering ökade efter tuffare regler från tillsynsmyndigheter.

På tal om Lehman Brothers är detta BBVA-diagrammet just nu. BBVA är en av de stora spanska bankerna som är så sårbar att de bara behöver en liten knuff för att falla ned från klippan.

Om pandemin inte var nog orsakar tumultet i Turkiet, där BBVA har en stark närvaro, problem för företagets aktiepris. Deras P/B-ratio ser ungefär ut som Bear Stearns gjorde innan dess kollaps. Detta är Europa 2020, och det är inte mycket som har förändrats de senaste 15 åren.

BBVA är bara ett exempel. Hela sektorn har problem, även Deutsche Bank. Tillsynsmyndigheter uppmuntrar nu sammanslagningar i sektorn av den enkla anledning att sektorn är för fragmenterad, vilket gör den svår att reglera.

Efter sex månader av pandemin vet vi fortfarande inte hur lång tid den kommer pågå, och vad konsekvenserna långsiktigt bli. Det vi vet är att marknaden inte kan tolerera diagram som det vi visade ovan.

Fokus ligger nu på prisförändringar under 2020. Banken förlorade 60% av sitt värde under de senaste nio månaderna. Då staten inte kan rädda bankerna, eftersom pengarna används för att rädda jobb, kan vi förvänta oss att banksystemet i Europa får det svårt under denna kris.

Vissa banker kommer eventuellt inte överleva.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto