Home > En makrobild för sommaren

En makrobild för sommaren

Sommaren karaktäriseras ofta av långsam marknadsaktivitet, och investerare tar i regel mindre riskabla beslut än vanligt. Semestern är det folk tänker på, och det fina vädret leder till en starkare vilja att slappna av.

Denna sommar har dock sett lite annorlunda ut. Coronavirus-pandemin har förändrat allt, och det finns ingen möjlighet att släppa på garden.

Amerikanska presidentvalet på horisonten

Medan det fortfarande är tidigt kommer det amerikanska presidentvalet antagligen ansvara för långsiktig positionering. Om vi får se täta intervall och låg volatilitet denna sommar lär den osäkerhet som är förknippad med ett valresultat vara orsaken till det.

En av de stora delarna av Trumps presidenttid har varit handelsavtalen mellan USA och Kina. Detta har setts som en stor framgång av Vita Huset, men siffrorna stämmer inte riktigt.

Exempelvis har exporten av varor som inte är bensin minskat kraftigt och nått sina lägsta nivåer sedan 2010. Det är inte undra på att både Ryssland och Kina vill se att Trump väljs om, medan stora delar av Europa hade föredragit om han inte gjorde det.

Utmanande tider för Europa

Ett annat intressant tema denna sommar är hur det går med digital skatt. EU har hotat att skapa en digital skatt för vissa amerikanska företag (exempelvis Facebook och Google), vilket den amerikanska regeringen inte håller med om. Trumps administration har hotat med tariffer på den europeiska bilindustrin om en digital skatt införs.

Men Europa har sina egna interna problem utöver relationen med USA. Som Angela Merkel sade i en intervju nyligen, ”för att Europa ska överleva måste dess ekonomi överleva.”

Detta är specifikt viktigt då det kommer från Tyskland – samma land som ställde sig emot finansiell integration tidigare. Nu ställer de sig plötsligt bakom europeisk integration och ber om snabba åtgärder.

Wolfgang Schauble, den problematiska finansministern under Euro-krisen 2012, ber nu om mer europeisk integration, inklusive att åtgärder ska vidtas mot en gemensam penningpolitik och ekonomisk union.

Pandemin har splittrat världen, både politiskt och ekonomiskt. Vi har nu Putins Ryssland, Xis Kina, Erdogans Turkiet – men vad kan man säga om Trumps USA?

För att summera lär både ekonomiska och politiska faktorer antagligen skapa ökad volatilitet under de månader vi har framför oss, vilket gör det till en ovanlig sommarmiljö för investeringar.

Den amerikanska aktiemarknaden kommer som vanligt vara den första som återspeglar förändringar i makroekonomiska trender. Därför lär vi få en antydan om hur det går med risk-on/risk-off under sommaren, och investerare bör hålla ett vakande öga på den amerikanska aktiemarknaden.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto