Home > En makroekonomisk uppdatering för slutet av sommaren

En makroekonomisk uppdatering för slutet av sommaren

Nu när sommaren är slut är det många investerare som tar tillfället i akt att granska de makroekonomiska förhållandena inför de kommande viktiga månaderna. Två huvudsakliga händelser sticker ut från ett makroekonomiskt perspektiv – det amerikanska presidentvalet och Brexit-förhandlingarna mot slutet av december.

Kampen om Vita Huset fortsätter och kommer antagligen leda till fler markandsreaktioner framöver. President Trump har knappat in på Biden och nu är det en del bettingbolag som ser honom som favorit att vinna igen.

De pågående Brexit-förhandlingarna skapar volatilitet på GBP-paren. Denna tisdag startar en ny runda förhandlingar, och många i Storbritannien känner att det blir svårt att nå ett avtal innan deadline i december.

Ekonomisk tillväxt möjlig trots ökat antal COVID-19-fall

Viruset är tillbaka med ett stort antal nya fall i Europa efter att restriktioner i många länder har lyfts. Fallen är dock oftast inte lika allvarliga, vilket gör det möjligt för många länder att uppnå ekonomisk tillväxt under årets andra hälft. Vägen framåt är dock full av osäkerhet, och när skolorna öppnar finns det en oro att antalet fall ökar ännu mer.

I USA förväntas ekonomin växa snabbare och investerare kommer antagligen undgå risktagande inför presidentvalet. Fed förväntas leverera mer stöd fram mot slutet av året, möjligtvis redan efter nästkommande möte, vilket leder till att investerare flyr från marknader med fixerade intäkter.

På tal om fixerade intäkter finns det just nu ett massivt inflöde av kapital i kinesiska obligationer, då de i princip är de enda som levererar positiv avkastning. Kina ses som ett av de länder som har kontrollerat viruset bäst och förväntas leverera stark ekonomisk tillväxt mot slutet av året. Spänningarna mellan Kina och USA lär dock öka, och om Trump vinner Vita Huset igen kommer relationen mellan stormakterna äga rubrikerna ett tag till.

Abes avgång i Japan har skapat volatilitet på JPY-paren, men nu har saker och ting lugnat sig lite. En fortsättning av Abenomics är sannolikt då Japan har problem med att återhämta sig från ytterligare en lågkonjunktur.

Allt sammantaget har vi ett par hektiska månader framför oss, med stor potential för hög volatilitet med aktiemarknaden som wild card.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto