Home > En makroekonomisk uppdatering inför kvartalsslutet

En makroekonomisk uppdatering inför kvartalsslutet

Med lite över två handelsveckor tills årets första kvartals slut är det dags att ta en titt på det makroekonomiska perspektivet. Om man jämför med slutet av 2020 har mycket förändrats, och det mesta har varit positivt.

Allt handlar om kampen mot pandemin. Världen har närmat sig ett slut på hälsokrisen, men det är fortfarande mycket som måste göras. Framgångar i vaccinationskampanjer har lett till att antalet fall har sjunkit kraftigt i de länder där man har lyckats med att vaccinera en stor del av befolkningen.

Till följd av det har den makroekonomiska dynamiken förändrats snabbt. Bara denna vecka uppgraderade OECD prognosen för den globala tillväxten med 1%, tack vare ökad vaccinationstakt och positiva resultat. Det finns utmaningar framöver, men världen är inte längre lika desperat.

Vad kan du förvänta dig från de huvudsakliga tillgångsklasserna för resten av året?

Valutor

Mot slutet av februari fick Jerome Powell, ordförande på Fed, marknaderna att tro att Fed inte har några planer på att dra ner på lättnaderna. Marknaderna har ändå korrigerat under slutet av månaden, framförallt på grund av den stigande obligationsräntan i USA.

Detta har lett till en högre dollar, men den starka dollarn var kortvarig. EURUSD vände från 1,1840, AUDUSD från 0,7620 medan GBPUSD fortfarande hittar köpare. Det nya stödpaketet i USA sätter ytterligare press på dollarn framöver.

Aktier

Tillväxtmarknader borde tjäna på reflationstemat. En lägre dollar är bra för tillväxtmarknader som har stora delar av sin skuld i världens reservvaluta.

De amerikanska aktiemarknaderna är fortfarande dramatiska då mer ekonomiskt stöd kommer trots att ekonomin visar tecken på återhämtning.

Råvaror

Då världen vaknar upp från pandemin vaknar även den ekonomiska aktiviteten. Oljeproducerande länder har haft minskade intäkter under pandemin, och de har ingen brådska att öka produktionen för att möta den högre efterfrågan. Snarare det motsatta, som våg på förra veckans OPEC-möte. Saudiarabien utannonserade en förlängning av produktionssänkningarna med en månad.

Obalansen mellan tillgång och efterfrågan ledde till den bästa starten på ett år för oljan på flera årtionden. Just nu ligger den på över 65 dollar, och råoljan hittar köpare vid varje dipp.

Global tillväxt

Italien har fått en ny premiärminister, och det är ingen annan än tidigare ECB-ordförande Mario Draghi. Hans nominering ledde till en positiv reaktion i europeisk spridning, vilket välkomnades av ECB och de finansiella marknaderna.

På andra sidan Atlanten rör sig Bidens administration med ljusets hastighet, både vad gäller att vända Trumps politik och att erbjuda ekonomiskt stöd. Till följd av det ska vi inte överraskas om den globala tillväxten uppgraderas ännu mer, om de finansiella villkoren är fortsatt stabila under de kommande månaderna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.