Home > En makroekonomisk uppdatering under COVID-19

En makroekonomisk uppdatering under COVID-19

Fyra månader efter att coronavirus-pandemin nådde västvärlden har ett par saker förändrats på inom det makroekonomiska landskapet.

Allt medan tiden går får vi mer och mer information om vad pandemin har orsakat. Vi vet ännu inte var konsekvenserna blir för alla samhällen, länder och regeringar. Det vi dock vet är att världen förändrades fullständigt under de senaste fyra månaderna.

Amerikansk statskassa över 10 år -1%

Om inte detta är en otäck rubrik så kan man även lägga till att detta är första gången någonsin det händer. Avkastningen är den lägsta på över två århundraden. Detta är helt klart ett diagram som kommer hamna i historieböckerna. Utfärdandet av obligationer stiger mer än vad som återbetalas i inbetalningar och ränta.

Guld når 2 000 dollar

Igår steg priset på guld över 2 000 dollar för första gången någonsin. Guldentusiasterna har därmed fått rätt då guldet sedan mitten på 2019 nästan har fördubblats.

Något som är ännu mer intressant är att den 10-åriga avkastningen korrelerar omvänt med guldpriset. Ju mer avkastningen sjunker desto högre stiger priset på guld som är betecknat i USD. Det finns därmed inget minimibelopp i sikte för avkastningen om guldet stiger mer.

EU utfärdar gemensam skuld

Detta är inget nytt då förslaget har funnits på bordet sedan början av COVID-19-krisen och blev godkänt under EU-toppmötet i juli. Detta bör ses som en reaktion på den ekonomiska skada som pandemin har orsakat.

Dessutom har två av de tre stora kreditvärderingsinstituten uppgraderat sin prognos för EU:s överstatliga obligationer. Om EU-kommissionens 850 miljarder dollar få trippel-A-status kan det bli banbrytande för EU och dess möjlighet att hantera krisen.

Detta är tre stora teman som har dominerat de senaste tre månaderna. De hamnade antingen på agendan på grund av krisen, som gemensam skuld i EU, eller så har de accentuerats av krisen, som vi har sett med guldpriset och den amerikanska statskassan.

Detta är inte de enda nyheterna som har påverkat marknaden, men resten är temporära (som presidentvalet i USA i november) eller inte så pass viktiga att de påverkar ekonomin på en makronivå.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto