Home > En möjlig nedgång för euron möjlig efter den senaste utvecklingen på den amerikanska obligationsmarknaden

En möjlig nedgång för euron möjlig efter den senaste utvecklingen på den amerikanska obligationsmarknaden

Euron har på sistone stigit mot dollarn. EURUSD-kursen, som ECB har menat varit för hög, ligger nu runt 1,21, och ser ut att stiga.

En del av dess styrka beror på amerikansk politik, och en annan del beror på europeisk politik. Oavsett hur man ser på det är en sak säker – en stor avvikelse kan synas på marknaderna, och valutamarknaden ser ofta högre volatilitet när detta sker.

Tre anledningar varför euron är för högt värderad mot dollarn

Innan vi inleder behöver en för hög värdering inte innebära att euron kommer sjunka mot dollarn. Faktum är att det motsatta kan hända, då marknaderna brukar ligga kvar i avvikelser längre än vad traders kan vara solventa. Innan man tradear en fundamental teori är det viktigt att se till så att marknaderna börjar röra på sig först.

Om vi återgår till ämnet är det uppenbart att USA kommer vaccinera sin befolkning snabbare än Europa. USA lyckades säkra fler vaccin snabbare, och resultaten börjar visa sig. Det finns därför en eftersläpning i ekonomiska resultat mellan dessa regioner.

För det andra har de finansiella åtgärderna varit starkare i USA än i Euro-området. Faktum är att de får åtgärderna i Europa att se små ut. För det tredje har dollarn redan försvagats i år, men euron förstärktes. Hittills under 2021 har vi sett att dollarns svaga trend fortsätter då GBPUSD och AUDUSD ligger på rekordhöga nivåer för året, men euro-paren ligger inte lika högt. Faktum är att en del euro-par ligger lågt, bland annat EURGBP, EURAUD och EURCAD för att ge ett par exempel.

Konsekvenser av högre avkastning i USA

Fed signalerade i veckan att de inte avser att dra ner på sina kvantitativa lättnader. De kommer dock tvingas av en överpresterande ekonomi och om inflationen stiger. När Fed signalerar att de kommer börja dra ner på lättnaderna kan statsobligationernas avkastning redan vara på väg mot 3% eller högre.

När avkastningen stiger sjunker priset på obligationerna, då Fed inte köper dem längre. Om de bestämmer sig för att dra ner på balansräkningen för att sälja av obligationerna kan detta sätta ännu mer press på avkastningen.

Detta kan bli positivt för ECB. Enligt en del modeller från ett par olika investmentbanker bör en 3-procentig stigning i avkastning leda till en nedgång på 10% på EURUSD-kursen.

Positionering för sådana scenarier brukar inledas betydligt tidigare. Till följd av det bör ingen överraskas av att marknaderna reagerar i förväg på detta.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.