Home > En ny gigant på marknaden slås om annonsintäkterna

En ny gigant på marknaden slås om annonsintäkterna

Google och Facebook ansågs länge vara oövervinnerliga när det kommer till annonsintäkter på nätet. För ett par år sedan, när Amazon utannonserade att de skulle börja låta företag annonsera på sin plattform, var det ine många som trodde att detta skulle påverka branschen.

Ny data om annonsintäkter i USA visar på en krympande marknadsandel för både Google och Facebook under 2019 och 2020 och att Amazon började få fler marknadsandelar. Det är fortfarande Google och Facebook som är störst, men Amazons tillväxt sätter saker och ting i ett annat perspektiv.

Pandemin hotar Google och Facebooks intäkter

Affärsmodellen verkar förändras för annonsbranschen på nätet. Den största fördelen Amazon har är att de har presterat väldigt väl under pandemin.

Då allt fler tvingas stanna hem vänder de sig till nätshopping, och då är ofta Amazon deras förstaval. Ju mer trafiken ökade desto fler var det som exponerades för annonser som körs av Amazon, ofta i form av riktade annonser för produkter som liknar kundens köpbeteende. Modellen är inget nytt, och Amazon har använt sig av denna form av annonsering långt innan coronavirus-krisen, men det är först nu som gapet i intäkter krymper.

Man kan jämföra detta med Googles och Facebooks affärsmodeller. Båda låter sina kunder rikta in sig på andra människors intressen genom att annonsera till dem baserat på olika variabler som geografisk plats, demografi och så vidare. En sak de inte kommit åt har dock varit shoppingbeteende – åtminstone inte i samma omfattning som Amazon.

En ny trend uppstod under pandemin. Ett flertal storföretag i USA har slutat att annonsera på Facebook, antingen fram till slutet av juli eller till slutet av året. Om pandemin fortsätter kan Facebooks annonsintäkter få sig en rejäl smäll.

Nedan är de tio största annonsörerna i USA på Facebook. Disney toppar listan, och cirka en halv miljard dollar spenderades från januari till juni 2020 på Facebook-annonser av de som finns på denna lista.

Coca-Cola, Starbucks, The North Face – detta är bara ett par av de företag som drar tillbaka sin annonsering från Facebook. Medan detta är en protest mot hatfulla annonser på Facebook kan de skapa en trend i hur annonsering på nätet bedrivs i framtiden.

Och det finns ett företag som är redo att roffa åt sig en stor del av annonsintäkterna. Amazon.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto