Home > En oro över en starkare dollar leder till utförsäljning på råvarumarknaden

En oro över en starkare dollar leder till utförsäljning på råvarumarknaden

Priset på olja upplevde en anmärkningsvärd vändning under COVID-19-pandemin. Efter den initiala försäljningen efter den plötsligt sänkta efterfrågan vände priset på råolja tillbaka till brytpunkten, och långt över det.

Förra veckan nådde priset 68 dollar, och hade den starkaste starten på ett år på över tre årtionden. Det som var mest imponerande var att den stigningen i princip inte hade någon korrigering, bara en ihärdig stigning mot nya höjder.

Fram tills förra veckan. För första gången sedan priset på olja nådde under noll år 2020 sjönk priset med 10% på bara ett par dagar. Mer specifikt ägde majoriteten av förra veckans dipp rum under en och samma handelsdag.

Vad var det som orsakade detta, och kan vi förvänta oss mer av samma sak?

Olja och riskabla tillgångar – en snäv korrelation

Investerare vet att ekonomin inte kan återhämta sig om det inte finns någon efterfrågan på olja. Trots ökad medvetenhet om klimatförändringar och de negativa effekterna av fossila bränslen är världen beroende av olja.

Stigande oljepriser kommer därmed efter en ökad optimism om ekonomisk återhämtning. Ju mer folk tror på den ekonomiska återhämtningen, desto högre stiger oljepriserna och även riskabla tillgångar. På finansiella marknader är risk sammankopplad med aktiemarknaden, medan säkerhet är sammankopplad med obligationsmarknaden.

Den stora frågan denna vecka är om priset på olja fortsätter nedåt. Om det gör det kan det leda till svallvågor på aktiemarknaden, och även andra marknader.

TA en titt på diagrammet ovan. Det visar vad de nedåtgående råoljepriserna ledde till förra veckan. Utöver ädelmetaller, framförallt guld, föll alla andra råvaror skarpt.

En ytterligare dipp för oljepriset kan leda till något liknande. Detta leder även till att råvaruvalutor som AUD och CAD kan börja sjunka från sina höga nivåer.

Det mest intressanta här är att ingen kan förknippa oljeprisets fall till något annat än en oro över en starkare amerikansk dollar. Efter Fed:s presskonferens förra onsdagen vände dollarn snabbt uppåt och raderade de temporära förluster som sågs under presskonferensen.

Högre avkastning på långsiktiga obligationer leder till en högre dollar, och denna trend ser ut att kunna accelerera. Förra veckans dipp i priset på olja skedde under de sista två handelsdagarna.

Kommer vi se något liknande denna vecka?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.