Home > En prognos för valutamarknaden 2021

En prognos för valutamarknaden 2021

Vi kan börja med slutsatsen – den amerikanska dollarn ser ut att sjunka ännu mer under 2021. Detta är inte bara konsensus bland marknadsdeltagare, detta representerar en överväldigande majoritet av åsikter från de som är involverade på finansiella marknader.

Ja, det finns konsensus. Kan det då vara så enkelt att man satsar mot dollarn och allt som det innebär – högre guld, EURUSD, AUDUSD, GBPUSD och så vidare?

Självklart inte. Även om dollarn ser ut att sjunka, och det lär den även göra, borde vi ha lärt oss från 2020 – inget år är det andra likt, och överraskningar i form av externa faktorer kan snabbt få trender att förändras.

Överväldigande konsensus för 2021

Som vi nämnde tidigare är en viktig trend för valutamarknaden 2021 en svag dollar. Argumentet för en ännu svagare dollar kommer från att valutan tappar sina viktiga övertag som den hade under 2020 – hög avkastning och tillväxt i USA.

En direkt konsekvens av en svagare dollar är att priset på guld ökar. Om vi tar en titt på långsiktig ränta i USA antyder dess begränsade potential att priset på guld kan få en ny chans att slå rekord.

Om den amerikanska dollarn förväntas att sjunka i värde – vilka andra valutor kommer då gå i motsatt riktning? Kom ihåg att en växlingskurs återspeglar värdet på en valuta i relation till en annan. Om en valuta stiger måste med andra ord en annan valuta gå i motsatt riktning.

Den kinesiska valutan yuan är en valuta som kan komma att stiga mot dollarn. Det finns en enorm ränteskillnad mellan Kina och USA, och med tanke på vad Fed signalerade igår kommer detta gap troligtvis inte fyllas någon gång snart.

Valutor på tillväxtmarknader kommer även prestera väl i en miljö som domineras av en svagare dollar. Detta är specifikt sant för valutor i oljerika länder som gagnas av högre priser på råolja, om de är betecknade i dollar.

Oavsett hur man vänder och vrider på det handlar det alltid om dollarn. Varför?

För att hålla det kort skapades 30% av alla dollar som någonsin skapats under 2020. Fed tryckte pengar som aldrig förr, då det var deras jobb att hålla det finansiella systemet vid liv. Detta är den huvudsakliga anledningen varför överväldigande konsensus för 2021 är en svagare dollar.

Med tanke på att det är så få som går emot detta narrativ kan det faktiskt löna sig att gå mot strömmen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.