Home > En räntehöjning i år ”kanske” lämpligt enligt Fed-chefen i Chicago.

En räntehöjning i år ”kanske” lämpligt enligt Fed-chefen i Chicago.

En räntehöjning kanske kan krävas i år, även om inflationen fortfarande är oroande låg.

Det sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, vid en pressträff på onsdagskvällen, enligt Bloomberg Radio på torsdagen.

”Jag tror att en räntehöjning i år kanske är lämplig”, sade han.

Han sade att man vid någon punkt kommer fram till att en höjning är tillräckligt nära vad man bedömer vara den lämpliga policyn.

”Givet att data förbättras och mina utsikter kan vi få se en räntehöjning i år, även om jag skulle föredra ingen tills vi ser en mycket starkare inflation”, sade Charles Evans.

Han antydde också att Fed kan komma att skjuta över inflationsmålet något, för att skydda mot risken för ett mer långsiktigt deflationstryck.

”Vi måste komma till en punkt där sannolikheten för att inflationen är över 2 procent är något högre än sannolikheten för att vi fortsatt kommer att underträffa det. Ett sätt att göra det på är att om vi går över 2 procent lite – jag skulle säga att vi kan göra det kontrollerat”, sade han

Inflation USA 2016

Charles Evans sade vidare att han räknar med att tillväxten i USA tar bättre fart under det andra halvåret, så att tillväxten för helåret blir 1,5-1,75 procent. Det är oklart om det kommer att vara tillräckligt för att arbetslösheten ska sjunka ytterligare, men även om den sjunka under 4,75 procent, vilket Chicago Fed bedömer vara förenligt med full sysselsättning, är det inte säkert att det kommer att generera mycket inflationstryck. Enligt Charles Evans är inflationsförväntningarna viktigare för att se till att inflationen stiger till målet.

Charles Evans röstar i Fomc nästa år.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto