Home > En snabbtitt på Buffetts investeringar i Japan

En snabbtitt på Buffetts investeringar i Japan

Warren Buffetts senaste utannonsering att han investerar i fem japanska handelshus överraskade många. Många har ansett att Berkshire har agerat långsamt under krisen med väldigt liten reaktion på de möjligheter som har funnits på aktiemarknaden.

Berkshire gjorde dock det de är bäst på, att investera. Beslutet att välja Japan framför USA är ännu ett sätt att diversifiera för investmentbolaget. Å ena sidan reducerar Buffett exponeringen för USD, världens reservvaluta. Å andra sidan adderar Buffett värde till portföljen genom att lägga till internationella aktier i portföljen som anses ha låg korrelation med inhemska aktier.

Dessutom gav de priser som han betalde för deltagande rösträtt. Buffett började köpa delar av de fem handelshusen långt innan pandemin anlände till västvärlden. Detta visar återigen att man inte ska skynda sig när man investerar.

Varför godkände Buffett japanska investeringar?

Utöver de anledningar vi just nämnt valde Buffett en värdeinvestering till stor rabatt jämfört med värderingarna i USA. Faktum är att Berkshires förvärv värt 5 miljarder dollar är 30% billigare än TOPX-värderingen. Dessutom gjordes de japanska investeringarna till en rabatt på 79%.

De fem andelar han köpte erbjuder även en avkastning som är tre gånger så stor som S&P500-företag och dubbelt så stor som TOPIX-indexet.

Sist men inte minst har de fem handelshusen (Sumitomo, Mitsui, Mitsubishi, Marubeni, Itochu) en genomsnittlig skuldnivå på 54%, och köps och säljs cirka åtta gånger sin EBITDA. Medan detta ser ut som en belånad satsning finns det ingen företagsrelaterad bankrutt i Japan under de senaste två årtiondena, och den höga avkastningen rättfärdigar investeringen ur ett analytiskt perspektiv.

Återigen gjorde Buffett det han är van vid, nämligen att hitta företag som det är värt att investera igenom att analysera företagets värdering. Dessutom lyckades han diversifiera Berkshires portfölj under en tid då värderingarna i USA är skyhöga.

En närmare titt på Berkshires aktieresultat under 2020 visar att de ligger bakom andra IT-aktier. Exempelvis steg Tesla dramatiskt i år. Att välja att investera i Berkshire är med andra ord mest för de som delar samma värderingar som Buffett – hållbarhet, långsiktighet och försiktighet.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.