Home > En snabbtitt på JP Morgans värsta tänkbara scenario

En snabbtitt på JP Morgans värsta tänkbara scenario

Den ekonomiska skadan från COVID-19-krisen är svår att mäta. Ett sätt att mäta den är att använda historisk data och utvärdera skadan, men det svåraste är att skapa prognoser för framtida påverkan.

Det som är svårast att veta om denna kris är hur lång tid pandemin kommer pågå. Hur lång tid kommer det egentligen ta innan saker och ting blir som vanligt igen? Läkemedelsföretaget Mercks VD sade nyligen att allmänheten är desperat att gå tillbaka till det normala och pressar läkemedelsföretagen att arbeta snabbare, men problemet är att om vi ska använda ett vaccin på flera miljarder människor måste det fungera utan bieffekter.

Faktumet att vi inte har en tidsplan innebär att budgetering blir väldigt viktigt, men även svårt för alla företag.

JP Morgans förberedelser inför den nära framtiden

En intern rapport som cirkulerade inom företaget visade hur en av de största finansiella jättarna förbereder sig inför det tredje kvartalet 2020 och efter det. De har avsatt hela 34 miljarder dollar, vilket i princip innebär att de säger att de inte vet hur illa det kommer bli.

Även under extremt svåra förhållanden förlitar sig banken på en stark kapitalposition och har reserver för en möjlig W-formad återhämtning. Formen av den ekonomiska återhämtningen är något som skapade stor debatt i början av pandemin. Många ekonomer och marknadsdeltagare förväntade sig en V-formad återhämtning i början av andra kvartalet 2020.

Men, efter hand som tiden gick och jobbskapandet inte var starkt nog för att leda till en snabb återhämtning, har en W-formad återhämtning blivit mer sannolik. Dessutom finns det de som nu argumenterar för en L-formad ekonomisk utveckling, vilket i princip innebär en omstart för ekonomisk aktivitet från en lägre punkt som inte når tillbaka till nivåerna vi såg innan pandemin.

Som alltid behövs tid för att se hur en lågkonjunktur utvecklar sig. Men när ett stort finansiellt konglomerat som JP Morgan förbereder sig för värsta tänkbara scenario skickar det signaler till marknadsdeltagare att saker och ting ligger långt ifrån det normala. På ett sätt gör JP Morgan precis det som vanliga hushåll gör – de sparar pengar. Om vi alla är överens om att det är normalt för besparingar att öka under en ekonomisk kris så är det även normalt att se företag följa samma princip.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto