Home > En snabbtitt på stora tillgångsklasser

En snabbtitt på stora tillgångsklasser

Nu när det andra kvartalet 2020 ligger bakom oss har investerare mer kunskap om hur stor påverkan har varit på de största ekonomierna i världen. Kommer vi att få se liknande nedstängningar i framtiden? Troligtvis inte.

Storbritanniens ekonomi sammandrog med över 20% under det andra kvartalet. Euro-området, USA, Kanada och Australien drabbades hård ekonomiskt. Tillväxtmarknader hade sina egna problem redan innan pandemin, och nu har de ännu svårare att komma ikapp.

Vi kommer dock antagligen inte se fler nedstängningar framöver. Ekonomier kommer inte stänga ner igen av den enkla anledningen att det medicinska systemet har återhämtat sig. Forskare och läkemedelsexperter har lärt känna sjukdomen bättre, och ett par behandlingar som lindrar effekterna av viruset har dykt upp.

Hur ska nu investerare positionera sig i en värld som lär sig att leva med viruset?

Råolja

Oljepriserna sitter fast i snäva intervall nära $40-området. Från ett tekniskt perspektiv formerar olja endast marginella ökningar (vilket ser ut som en vimpelformation). Efterfrågan på olja stiger, men är fortfarande sänkt.

Globaliseringen har drabbats, och priset på olja kommer antagligen inte öka så mycket då färre varor skickas runt i världen. Leveransindustrin är en av de största oljekonsumerande industrierna.

Av denna anledning har många investmentbolag uppdaterat sina prognoser för året till runt nuvarande $40.

FX

USD fortsätter att sjunka. Vändningarna hittills har varit små, och USD lider av en handelsmiljö som är risk-on. Detta marknadsbeteende sker ofta under sommarmånaderna, och denna sommar har det sett likadant ut.

Euron fortsätter att ha bra potential, men att den ska stiga över 1,20 är inte troligt då den i så fall kan bli en börda för europeiska ekonomier.

Finns det en valuta man ska hålla koll på under den kommande tiden är det det brittiska pundet. Brexit-förhandlingarna pågår fortfarande, och överraskningar här (positiva eller negativa) kommer leda till högre volatilitet på valutan.

Aktier

Hittills har aktier klarat sig bra trots den ekonomiska krisen. Under det andra kvartalet i år har amerikanska företag rapporterat starka resultat, med många positiva överraskningar. Prognosen höjdes, vilket fick aktierna att stiga ännu mer.

Om man betänker den låga avkastning som erbjuds via marknaden för fixerade intäkter är det bara aktier som finns kvar om man är ute efter hög avkastning. Centralbankerna världen över håller fortfarande gasen i botten på penningtryckmaskinen, och därmed bör investerare hålla koll på aktiemarknaden då den närmar sig rekordhöga nivåer.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto