Home > En svagare JPY incitament för att investera i japanska aktier?

En svagare JPY incitament för att investera i japanska aktier?

Japanska yen (JPY) är en av de svagaste valutorna hittills i år. Det viktigaste valutaparet för valutan, USDJPY, har stigit från 101 till över 110 igår. Detta är en starkt stigande trend med väldigt få vändningar och en definitiv pågående styrka.

Faktum är att det inte bara är USD som har stigit mot JPY, då den svaga japanska valutan även kan synas på andra valutapar. Exempelvis kan vi ta en titt på GBPJPY. Medan GBPUSD nådde 1,42 förstärktes denna stigande trend ytterligare av USDJPY-parets styrka.

När man tittar på korrelationer på valutamarknaden är det bäst att överväga och analysera två stora valutor och ett par. I detta fall steg både GBPUSD och USDJPY, vilket innebär att den stigande trenden för GBPJPY var starkast.

För många är svagheten i JPY-paren överraskande. Den japanska centralbanken signalerade sina avsikter att lätta avkastningskurvan genom att utvidga bandet runt noll-nivån, men yen har ändå minskat i värde, istället för att gå i motsatt riktning.

En svagare valuta bådar väl för den lokala aktiemarknaden, vilket innebär att många investeringshus nu ser den japanska aktiemarknaden som full av potential under de kommande månaderna. När man jämför med amerikanska eller europeiska aktier anses japanska företag med lågt börsvärde ha större tillväxtpotential under de kommande åren, tack vare den lägre valutan.

Högre amerikanska realräntor bådar väl för värde/tillväxt och svagare JPY

När den japanska centralbanken utannonserade att de skulle börja med kvantitativa lättnader för första gången såldes JPY drastiskt på valutamarknaden. För att exemplifiera detta kan man betänka att USDJPY-kursen steg från under 80 till över 120 under kort tid.

Poängen här är att den japanska centralbanken ofta får igenom sin vilja, trots att de inte har varit särskilt framgångsrika i att nå sitt inflationsmål. Det ser ut som att marknaden inte riktigt tror på den japanska centralbankens lättnader på långsiktig ränta, vilket leder till att JPY fortsätter nedåt.

Marknadsdeltagare uppskattar dock faktumet att Fed inte ingriper i avkastningen, utan låter marknadskrafterna avgöra priset (åtminstone hittills). Därmed bådar de höga realräntorna i USA för dollarn, men även för värde/tillväxt-aktier.

En av de starkaste korrelationerna på finansiella marknader är den mellan avkastning och JPY och CHF. Dessa valutor ses som säkra valutor, och båda blir starkare när avkastningen sjunker, och de försvagas när den stiger.

För att summera skapar en lägre avkastning i Japan, högre ränta i USA och en flexibel centralbank i Japan som fortsätter att köpa ETF:er vid behov ett perfekt scenario för en stigande trend på små japanska värdeaktier. Är det en överraskning att en av de investeringar som legendaren Warren Buffett gjorde år 2020 var i fem japanska företag?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.