Home > En svensk räntesänkning i december att vänta

En svensk räntesänkning i december att vänta

Att Sverige och den svenska kronan är den nya tillflyktsorten är något som vi tidigare har varit skeptiska till. Det främsta argumentet för detta är den dåliga likviditeten i den svenska kronan jämfört med amerikanska dollarn, japanska yenen och schweizerfrancen. Även det historiska mönstret påvisar relativt tydligt att exporttunga Sverige har svårt att hävda sig när det blåser kallt.

Den senaste tiden har dessutom svenska makrosiffror visat en relativt mörk bild. Industriproduktionen föll mer än fyra procent i oktober, vilket var sämre än vad analytikerna och ekonomerna hade förväntat sig. Nu på morgonen (13 november) sjönk konsumentpriserna mer än väntat, -0,1% i månadstakt. I årstakt har konsumentpriserna stigit 0,4% vilket är betydligt lägre än Riksbankens mål på 2%. Detta talar också för kommande räntesänkningar.

Blickar vi mot valutamarknaden har kronan börjat att försvagas mot både den amerikanska dollarn och euron, vilket många exportörer sannolikt är tacksamma för. USD/SEK har inte handlats på nuvarande nivåer sedan början av september medan EUR/SEK har stärkts omkring 5% sedan bottennoteringen i augusti. Historiskt sett handlas däremot den svenska kronan på fortsatt höga nivåer (sett till TCW-index som mäter kronans värde mot en korg av olika valutor) och utgör därför inget hinder för Riksbanken att sänka räntan, snarare tvärtom.

Med andra ord, var beredda på att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter till 1% vid beskedet tisdagen den 18 december. Detta borde allt annat lika få kronan att försvagas och därför gynna en fortsatt förstärkning i valutaparen EUR/SEK och USD/SEK.

Av IGs kunder som har positioner i CFD EUR/SEK förutspår 62% av dessa på en försvagning av EUR/SEK medan motsvarande siffra för USD/SEK är 40%.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto