Home > En tolkning av gårdagens ECB-beslut

En tolkning av gårdagens ECB-beslut

ECB:s penningpolitiska beslut är äntligen här. Centralbanken utannonserade ett flertal nya åtgärder för att stötta banker och ekonomierna i Euro-området, men lyckades inte överraska marknaderna.

Mer specifikt kan man säga att ECB underlevererade om man dömer av den initiala reaktionen på EURUSD-kursen. Hur kan det vara möjligt för euron att stiga efter fler lättnader från ECB? Återigen handlar det om skillnaden mellan vad som är prissatt på marknaden och vad som levererades.

Beslut från ECB i December 2020

ECB levererade direkt en besvikelse i och med att de utannonserade att de endast förlänger sitt PEPP-program (obligationsköpandeprogram under pandemin) tills i mars 2020 istället för juni. Medan de expanderade det med ytterligare 500 miljarder euro skickade detta faktiskt en hökaktig signal då de reducerade förlängningen. Genom att underleverera, även om det inte var mycket innebar det mycket för deltagare på valutamarknaden.

Ett annat sätt som ECB underlevererade på handlade om de justerade villkoren för TLTRO (Targeted Long-Term Refinancing Operations). Centralbanken förbättrade villkoren men gjorde det svårare för banker att få tillgång till de förbättrade villkoren. Med andra ord är det inte många banker som kommer kvalificera sig. Beslutet är därför inte så konstruktivt som man skulle ha velat.

Den riktiga besvikelsen från gårdagens beslut kom från centralbankens prognos. För 2023 ser ECB att inflationen i Core-segmentet kommer ligger på 1,2%. Detta är ett stort problem för ECB:s trovärdighet då vi inte ska glömma att ECB:s mandat är att hålla inflationen nära eller under två procent. Genom att ha en prognos för en sådan låg inflation riskerar ECB att skjuta sig själv i foten då det i princip blir omöjligt för inflationsförväntningarna att nå målet. Samtidigt underminerar det hur effektivt gårdagens ”paket” kan bli.

När presskonferensen avslutades låg EURUSD på höga 1,2160, vilket inte är långt ifrån fredagens 1,2175. Lagarde nämnde den höga växlingskursen men endast genom att prata om att den inte är bra för inflationsförväntningarna.

Även om euron vänder kan man inte undgå att känna att ECB missade en chans att leverera en stark signal till marknaderna. Fed kommer trots allt med sitt penningpolitiska beslut nästa vecka, och sannolikheten är stor att de kommer leverera.

Kanske är detta varför ECB underlevererade? För att se vad Fed gör först, och sen justera efter det?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.