Home > En tolkning av PMI för Euro-området

En tolkning av PMI för Euro-området

Fruktansvärd PMI-data igår räckte inte för att hålla nere EURUSD-paret. Medan det föll från 1,19 till 1,18 vände det över natten efter starka resultat från amerikanska aktier, vilket fick dollarn att sjunka.

Man kan dock inte ignorera den fruktansvärt låga PMI-datan för Euro-området. PMI är ett diffusionsindex – en enkät. Med detta i åtanke ger siffrorna ofta motstridande signaler, på så sätt att den kan visa en djupare sammandragning än vad som faktiskt föreligger, eller en starkare expansion än vad verkligheten kan stötta.

Gårdagens siffror får en dock att undra när och hur Euro-området ska kunna vända den nedåtgående spiral som COVID-19-pandemin har inneburit. Flash Eurozone PMI Composite Output för november låg på endast 45,1 – detta är det lägsta det har visat på sex månader, vilket även går att säga om Eurozone Services PMI som låg på 41,3.

Tillbaka till en djup lågkonjunktur

Många har förutspått att vi rör oss tillbaka mot en lågkonjunktur, men de bistra siffrorna är ändå svåra att smälta.

Ta exempelvis siffrorna över tjänster. I november låg dessa siffror på 41,3, jämfört med 46,9 i oktober. Båda dessa rapporter låg en bra bit under 50-nivån som markerar expansion/sammandragning.

Då många europeiska ekonomier mer eller mindre är nedstängda är detta inte överraskande siffror. Det överraskande är att djupdykningen till 41 i tjänstesektorn, och prognosen för framtiden. Medan nyheterna om ett vaccin är bra finns det fortfarande en lång väg kvar till det blir normalt igen. Fram tills det väntar sig en annorlunda jul för europeiska familjer. Det blir en jul med begränsade resor och alla möjliga slags restriktioner – och med högre arbetslöshet blir det svårare att spendera pengar.

I kontrast till detta kom nyligen siffror från USA som var bättre än förväntat. Det är dock inte dollarn som återspeglar de positiva siffrorna utan snarare aktierna.

Detta visar hur svårt det kan vara att tolka valutamarknaden och de potentiella effekter som ekonomiska rapporter har på valutornas respektive värde. Extrema och okonventionella penningpolitiska åtgärder har förändrat grundläggande principer så pass mycket att marknaden nu lever sitt egna liv.

En slags bortkoppling från verkligheten är något som finansiell media har diskuterat ett flertal gånger i år. Det ser för en gångs skull ut som att aktiemarknaden är bortkopplad från den ekonomiska verkligheten.

Detta är inte den första gången detta händer. Det är bara det att marknaderna är utsträckta, och vissa trades kräver mer tid än vanligt. Då vi närmar oss slutet på handelsåret snart kan vi förvänta oss ett par överraskningar under den korta tid som är kvar tills 2021.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto