Home > En vecka full av tal från centralbanker

En vecka full av tal från centralbanker

Den vecka som ligger framför oss är full av tal från centralbanker. Kommunikationen från centralbankerna är viktig för att se till så att de finansiella marknaderna förstår deras framtida åtgärder. ECB:s Lagarde har redan hållit ett tal under helgen.

Ibland reagerar marknaden på sätt som centralbanker inte kan förutspå. Exempelvis är EURUSD-parets ökning mot 1,20 inte något ECB uppskattar, men det är inte mycket de kan göra åt det. Om vi tar en titt på de finansiella omständigheterna i Euro-området på 2020-talet och jämför med hur det ser ut i USA har marknaden rätt att låta EURUSD stiga.

Innan vi tar en titt på de händelser som sker under veckan handlar mycket just nu om kvantitativa lättnader. Detta verktyg används av samtliga centralbanker i år för att bekämpa den ekonomiska lågkonjunkturen.

Händelser och rapporter denna vecka

Veckan inleds med en dyster BNP-rapport från Kina – ekonomin växte endast med 4,9% jämfört med 5,5% under föregående kvartal. Detta är dock stabil tillväxt om man tittar på vad som händer i resten av världen, och de positiva resultaten från Kina fortsätter att ge stöd åt den australiska dollarn (AUD) vid varje dipp.

Fed:s Powell talar på IMF:s årliga möte om digitala valutor och betalningar över gränser. Detta bör bli intressant då centralbanker i flera länder har utannonserat sin avsikt att introducera digitala valutor förr snarare än senare.

Idag släpper den australiska centralbanken (RBA) protokollet från sitt senaste möte. Medan detta blir viktigt för AUD förväntas det att det inte kommer leda till så stora följder då RBA inte förändrade mycket under föregående möte.

På onsdagen kommer troligtvis kanadensiska CPI-rapporten leda till volatilitet på CAD-paren. Även inflationsrapporten släpps i Storbritannien samma dag, bara ett par timmar tidigare.

På torsdag talar ordförande på Storbritanniens centralbank på det årliga Waterline Summit. Veckan avslutas på fredagen med PMI-rapporten för månaden, både från Storbritannien och från EU.

Trots dessa händelser handlar fortfarande allt för de finansiella marknaderna om det amerikanska valet. Med detta i åtanke kommer antagligen marknaderna inte röra sig enligt förväntningarna, och troligtvis blir det snäva intervall för priserna. Just nu är det viktigt att vara försiktig då vi närmar oss en så viktig händelse, och traders väljer oftast att reducera sina risker i så fall.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto