Home > Enorm efterfrågan på tillgångar betecknade i euro

Enorm efterfrågan på tillgångar betecknade i euro

Förra veckan steg euro på hela FX-marknaden. Valutan började stiga redan efter öppningen på måndagen och stängde veckan högt. Hela veckan hittade valutan bud vid varje dipp, vilket är ett fenomen man kan observera på de flesta euro-paren (exempelvis EURUSD, EURGBP, EURJPY).

Den starka efterfrågan på euro är inte överraskande. För första gången i historien har EU-kommissionen samlat in pengar från internationella finansiella marknader i form av 10- och 20-åriga obligationer. Den gemensamma europeiska skuldsättningen är här, och den starka efterfrågan på obligationerna hjälpte euron även på FX-marknaden.

Europa har lanserat obligationerna SURE

SURE-obligationerna (Support to mitigate Unemployment Risk in an Emergency) togs entusiastiskt emot av finansiella marknader. För att få en bild av den påverkan och det intresse detta genererade är det värt att ta en titt på siffrorna i dessa tillgångar.

Den första transaktionen i SURE-obligationer kommer i två omgångar – en omgång med €10 miljarder för 10-åriga obligationer och en omgång med 7 miljarder för 20-åriga obligationer. Totalt sett har EU-kommissionen planerat att samla in €17 miljarder i de första transaktionerna. De har dock tagit emot bud för obligationer på över 200 miljarder euro. Nästan 600 budgivare kämpade för de 10-åriga obligationerna och över 500 för de 20-åriga obligationerna.

Den stora framgången av detta relativt lilla obligationsutfärdande innebär att de förväntas utfärda stora mängder någon gång under mitten av 2021, då återhämtningsfonden ska finansieras. SURE-obligationerna i oktober satte även ribban högt vad gäller räntorna. Då SURE-obligationerna övertecknades nästan 14 gånger om var räntan lägre än exempelvis de franska statsobligationerna för en liknande period.

Vidare analys av efterfrågan på de europeiska obligationerna visar att över 60% av de nya obligationerna placerades med investerare i Euro-området. Endast 10% gick till investerare utanför EU medan resterande efterfrågan kom från andra länder i Europa.

Detta förklarar efterfrågan på euron under samma period då investerare behövde likvidera andra tillgångar för att få tag på de euro de behövde för att köpa obligationerna. Detta återspeglar även en enorm privat sektor i Europa som saknar möjligheten att investera jämfört med andra delar av världen. Exempelvis har europeiska aktier knappt rört sig alls under det senaste årtiondet, samtidigt som den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att stiga.

Allt sammantaget är dessa obligationsemissioner mer än bara ett positivt tecken för Europa. Det är även något som kan hota dollarn. Vad händer om européerna inser fördelarna med att ha en reservvaluta?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto