Home > Entreprenörskap en nödvändighet – följder av COVID-19-pandemin

Entreprenörskap en nödvändighet – följder av COVID-19-pandemin

COVID-19-pandemin ledde till en ny våg av startups i USA. Bristande möjligheter på arbetsmarknaden ledde till att antalet nya företag steg med 24%.

COVID-19-pandemin skapade en lågkonjunktur i hela världen som påverkade samtliga ekonomier, oavsett om det rörde sig om utvecklade ekonomier, tillväxtekonomier eller ekonomier i utveckling. Folk blev av med sina jobb, och i bästa fall fick deras arbetsgivare hjälp från myndigheterna fram tills det att situationen normaliserades.

I USA lyckades dock inte systemet skydda sina anställda särskilt väl. Många blev av med sina jobb, blev arbetslösa och var tvungna att förlita sig på statligt stöd. Detta kan kontrasteras med Europa där myndigheterna stöttade företagen under förutsättningar att de inte sade upp sina anställda. I USA sades folk upp, och företagen gick vidare.

För många är det inte så lätt att flytta till en ny plats där det finns jobb. Konkurrensen på arbetsmarknaden blir allt svårare, och när man kommer upp i åldrarna blir det allt svårare att byta bransch eller flytta till ett nytt område i jakt på ett jobb.

Till följd av pandemin och allt det den innebar för det amerikanska samhället har antalet startups ökat dramatiskt. Entreprenörskap har varit en av de saker som har frodats under pandemin av en enda anledning – de som blev arbetslösa var tvungna att skapa sina egna verksamheter för att dra in pengar.

Antalet nya företag steg med 24% i USA under 2020

Den kända amerikanska affärsandan har visat sig vara på riktigt under COVID-19-pandemin. Den exponentiella ökningen av nya företag kom från sektorer som näthandel, transport och personliga tjänster.

Man kan argumentera för att rivaliserande ekonomier har upplevt något liknande, men så är inte fallet. Exempelvis minskade antalet nya företag i länder som Tyskland, Spanien och Portugal under samma period.

Förklaringen kommer från de olika sätt som myndigheterna reagerade på i olika delar av världen. I Tyskland införde man exempelvis ”Kurzarbeit”, som tillät deltid fast med en lön som nästan var lika hög som en heltidslön. Differensen betalades av staten. Därmed behövde man inte bli av med jobbet, vilket ledde till att det inte fanns samma press att starta något nytt för att få in pengar.

Nu när ekonomierna öppnar upp igen tack vare den lyckade vaccinationskampanjen är den stora frågan: vilket land hanterade krisen bäst? Å ena sidan stimulerade USA entreprenörskap – å andra sidan skyddade rivaliserande ekonomier sin befolkning.

Kommer alla dessa nya företag överleva? Troligtvis inte. De som gör det har dock potentialen att skapa en konkurrensfördel för den amerikanska ekonomin, som återigen leder vägen inom entreprenörskap.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto