Home > Ericsson i momentumsetup för uppgång som blir en nedgång…

Ericsson i momentumsetup för uppgång som blir en nedgång…

Den 21 december skrev jag: Även om Ericssonaktien ser stark ut och förutsättningarna för en fortsatt uppgång är bättre än på länge är risken stor för en rekyl när aktien närmar sig 80 kronor. Det är för sent att göra entré vid nuvarande nivå, man bör istället invänta en rekyl och ta position i samband med vändningen upp igen (förutsatt att OMX fortfarande är positivt).

Teknisk analys Ericsson B: Som väntat vände aktien ner efter föregående analys och föll ner genom 200-dagars medelvärde. Ericssonaktien vände åter upp vid stödet 76,90. Efter de senaste dagarnas uppgång har aktien åter passerat 200-dagars medelvärde och nu är frågan om det är läge att gå lång och köpa aktien.

Primärtrenden MA-200 är för tillfället helt trendlös i aktien, men det är värt att notera att 50-dagars medelvärde fortfarande noteras lägre än 200-dagars, vilket är negativt för sentimentet. MA-50 pekar sedan några veckor uppåt och kommer om aktien inte klappar ihop att passera MA-200, men inte den närmaste månaden.

På ovansidan har aktien vid ett flertal tillfället visat på svårigheter att etablera sig ovanför 80-kronorsnivån, vilket motsvarar 1,0 procent. Jag bedömmer risken för stor i förhållande till potentialen. Om vi får två dagsstängningar efter varandra ovanför 80-kronorsnivån är förutsättningarna goda för en uppgång mot nästa motståndsnivå vid 89 kronor.

På nedsidan möter närmast stödet vid 77 kronor men primärstödet hittar vi kring 71 kronor.

Tradingrangen 80-71 har sedan augusti bjudit på en fin congestiontrading. Det förekommer inte varken divergenser eller konvergenser mellan dagsmomentum och prisgrafen. När RSI-14 vänder ner från nivåer kring 75 har det skapat fina och förutsägbara nedgångar mot golvet i kanalen.

Om aktien kommer att fortsätta innanför dessa nivåer eller bryta ut i en uppåtgående trend är svårt att sia om. Det som talar för ett utbrott uppåt är att aktien för första gången på länge har skapat allt högre bottnar i både dagsmomentumdiagrammet och prisgrafen, utan divergenser. Vi har därför goda förutsättningar för en momentumsetup.

Sammanfattning: Ericssonaktien har för första gången på länge goda förutsättningar att bryta upp över den kritiska motståndsnivån kring 80 kronor. Nedslaget på den kortare stigande stödlinjen och de allt högre bottnarna hos momentumindikatorerna skapar bra förutsättningar för en positiv trendfas. I den negativa vågskålen måste vi lägga den historiska utvecklingen som talar för att aktien åter skall ner vill 69-71 kronorsnivån innan vi åter får en uppgång. Försöker jag vikta någon sort sannolikhet utifrån denna analys bedömmer jag en nedgång från 79-80 kronorsnivån som 70 procent och 30 procent chans för en momentumsetup som tar aktien igenom motståndsnivån.

Motstånd: 79,60 / 80,10 / 81,60 / 83,00
Stöd: 78,20 / 77,20 / 75,80 / 74,30 / 70,65 / 68,85

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.