Home > Ett annorlunda sätt att få exponering till guldmarknader

Ett annorlunda sätt att få exponering till guldmarknader

För traders och investerare, samt för hushållen, anses guldet vara det ultimata skyddet mot inflation. När regeringar i utvecklade marknader, tillväxtmarknader och frontier-marknader sänker värdet på sina valutor brukar befolkningen vända sig till guldet.

Att investera i guld kan se ut på olika sätt. Man kan exempelvis äga fysiskt guld (det vill säga smycken eller omyntat guld), aktier i ett guldföretag (kallas pappersguld) eller andelar i en ETF (börshandlad fond). Av dessa tre är det billigast och mest bekvämt att äga guld via en ETF.

En ETF är en grupp av investeringar och är en mix mellan en stängd och öppen fond. Den kändaste ETF:en för guldindustrin är VanEck Vectors Gold Miners ETF, eller GDX. Denna ETF följer 52 stora företag i guldindustrin, vilket innebär att den som investerar i GDX får exponering till de mest relevanta företagen i branschen.

Fördelar och nackdelar med att äga andelar i en ETF

Den största fördelen med att köpa och äga ETF:er är att det inte kostar lika mycket. För att investera i en grupp fonder måste man ha mer än en miljon dollar eller mer för hedgefonder och privata aktiefonder, 100 000 dollar för ett separat förvaltat konto och så vidare.

ETF:er löser detta problem då man kan äga andelar i en ETF för så lite som 50 dollar. Därmed anses ETF:er vara det billigaste alternativet för grupperade investeringar, och har därmed blivit ett populärt val bland privata investerare.

Tumregeln när man investerar i guldföretag är att företagets intäkter ökar med guldpriset. Istället för att äga den fysiska metallen kan man besluta sig för att köpa ett guldföretags aktier och även ta del av utdelningen. Aktierna kan dock vara dyra när de säljs separat, men inte via en ETF. Priset på en ETF, i detta fall GDX, beror på kapitalviktningen i indexet (GDX är ett börsvärdeviktat index) och de huvudsakliga komponenternas resultat. Å andra sidan är det just dessa guldföretag som är de första som exponeras för ett minskande guldpris.

För att vara med i GDX måste företaget få minst hälften av sina intäkter från guldrelaterade aktiviteter, ha ett börsvärde på mer än 750 miljoner dollar och en genomsnittlig volym på över 50 000 aktier. Genom att äga en andel i GDX får därmed investeraren exponering till de bästa företagen i guldindustrin och diversifieringsfördelar som annars är svåra att uppnå från att köpa och äga individuella aktier i varje enskilt företag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.